IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски хакери пренасочиха атаките си към Норвегия

Killnet е атакувала редица норвежки уебсайтове за обществени услуги

15:17 | 30.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Unsplash</em></p>

Снимка: Unsplash

Руската хакерска група Killnet атакува редица норвежки уебсайтове за обществени услуги в последния си засега цифров залп срещу страните членки на НАТО.

Норвежкият орган за национална сигурност оказва съдействие на редица организации за справяне с целенасочени кибератаки от предполагаема проруска група, заяви генералният директор Софи Нистром пред репортери в сряда, цитиран от Bloomberg. При някои уебсайтове е имало нестабилност или смущения, но към момента няма индикации, че е била компрометирана чувствителна или лична информация.

Порталът на държавната администрация, корпоративната страница на услуга за онлайн банкова идентификация и Норвежкият орган за трудовата инспекция са били сред засегнатите от т.нар. разпределени атаки за отказ на услуга (DDOS). Уебсайтът на най-големия норвежки вестник също не е работил в продължение на 25 минути, съобщи медията в сряда.

Други членове на НАТО се сблъскаха с подобни атаки, а началникът на отбраната на Литва заяви в сряда, че балтийската страна е била подложена на безпрецедентна кибератака тази седмица, след като правителството обяви, че ще започне да блокира транзита на санкционирани стоки към руския ексклав Калининград.

Самата Норвегия също отказа транзита на санкционирани руски стоки, предназначени за архипелага Свалбард, през своите пристанища на континента като част от мерките, въведени след нахлуването в Украйна. Пратката от два контейнера, която беше блокирана миналата седмица, е включвала резервни части за кораби и превозни средства, съобщи TV2.

Съгласно договор от 1920 г. Норвегия има суверенитет над Свалбард, но подписалите го страни имат равни права да извършват търговски дейности там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още