IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови проблеми за Activision – разследват я за търговия с вътрешна информация

Главният изпълнителен директор Боби Котик се е срещал с приятел в седмицата, преди той и още двама инвеститори да купят опции за акции

11:55 | 04.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американските органи, които разследват търговията с ценни книжа на Activision Blizzard Inc., проучват поне една среща между главния изпълнителен директор на фирмата за видеоигри и един от трима инвеститори дни преди те да направят голям залог на акции на Activision, твърдят запознати с въпроса, цитирани от The Wall Steet Journal.

Главният изпълнителен директор на Activision Боби Котик се е срещнал с Александър фон Фюрстенберг в седмицата преди Фон Фюрстенберг и медийните магнати Бари Дилър и Дейвид Гефен да придобият опции за закупуване на акции на Activision по 40 долара за брой на 14 януари. Търговията с опции, която генерира нереализирана печалба от около 59 млн. долара, е била договорена дни преди Activision да се съгласи да бъде придобита за 95 долара на акция от Microsoft Corp., съобщава The Wall Street Journal.

Министерството на правосъдието разследва дали търговията с опции е нарушила законите за търговия с вътрешна информация, твърдят запознати. Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) отделно води гражданско разследване за търговия с вътрешна информация.

Преди това Дилър заяви в интервю за WSJ, че никой от мъжете не е разполагал с непублична информация за сделката между Microsoft и Activision. Той потвърди, че регулаторите са се свързали с тях.

„Ние нямахме никаква информация за тази сделка и е недостоверно да се мисли, че ако имахме такава, щяхме да продължим със сделките си", написа Дилър в имейл до WSJ. „Също толкова малко вероятно е да се смята, че Котик, един изтънчен професионалист, на неофициална закуска с Фон Фюрстенберг и съпругата му би им казал за предстоящата сделка“.

Според запознат с въпроса Фон Фюрстенберг е разказал за срещата си за закуска с Котик пред правоприлагащите органи, които са го разпитали за сделката. Фон Фюрстенберг и Гефен не са отговорили на молбите на медията за коментар.

Засега не е ясно какъв е статутът на Котик в разследването. Той не е бил разпитван от правоприлагащите органи, твърдят някои от източниците. Министерството на правосъдието е отказало коментар, както и комисията по ценните книжа и фондовите борси.

„Г-н Котик имаше неофициален брънч с приятелите си в популярен ресторант", заяви говорител на Activision. „Той, разбира се, не е споделил с тях никаква информация относно евентуална сделка с Microsoft".

Срещата между Фон Фюрстенберг и Котик увеличава и без това нарастващия регулаторен натиск върху Activision и лично върху Котик. Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) разследва отделно Котик и други ръководители на Activision за това как са се справили с твърденията за неправомерно поведение на работното място, съобщи WSJ, като се позова на документи и източници, запознати с разследването. Това разследване се засили след обявяването на сделката с Microsoft. Activision заяви, че сътрудничи на разследването на SEC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още