IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft е осуетилa опит за руска хакерска атака

Хакерска група е опитвала да шпионира правителствени органи и мозъчни тръстове в ЕС и САЩ, както и украински институции и медии

09:58 | 08.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Microsoft Corp съобщи, че е прекъснал опити за хакерски атаки на руски военни шпиони, целящи да проникнат в обекти в Украйна, Европейския съюз и САЩ.

В публикация в блога си технологичната компания заяви, че група, наречена от нея Strontium, е използвала седем интернет домейна като част от усилията за шпиониране на правителствени органи и мозъчни тръстове в ЕС и САЩ, както и на украински институции и медийни организации.

Microsoft не назовава поименно нито една от целите. 

Strontium е прозвището на Microsoft за група, която други често наричат Fancy Bear или APT28 - хакерски отряд, свързан с руското военно разузнаване.

Руското посолство във Вашингтон не е отговорило веднага на искането за коментар на Ройтерс.

Украйна е подложена на опити за хакерски атаки, откакто руските сили нахлуха в страната през февруари.

„Strontium използва тази инфраструктура (седемте домейна, бел. ред.), за да атакува украински институции, включително медийни организации. Тя се прицелва и към правителствени институции и мозъчни тръстове в Съединените щати и Европейския съюз, занимаващи се с външна политика. Смятаме, че Strontium се е опитвала да установи дългосрочен достъп до системите на своите цели, да осигури тактическа подкрепа за физическото нахлуване и да ексфилтрира чувствителна информация. Уведомихме правителството на Украйна за откритата от нас дейност и за предприетите действия“, се казва в изявлението на концерна.

Атаките на Strontium са само малка част от дейността, която Microsoft отчита в Украйна. Преди руското нахлуване екипи на концерна са започнали да работят денонощно, за да помогнат на организациите в Украйна, включително на правителствените агенции, да се защитят от настъплението на кибервойната, което се засили след началото на инвазията и продължава безмилостно.

„Почти всички руски национални участници участват в продължаващата пълномащабна офанзива срещу правителството и критичната инфраструктура на Украйна. Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с правителствени и всякакви организации в Украйна, за да им помогнем да се защитят от тази атака. През следващите седмици очакваме да предоставим по-обстоен поглед върху обхвата на кибервойната в Украйна“, поясняват от американската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още