IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки трите негативни сесии SOFIX излезе на плюс за седмицата

И "Денят за акции" обаче не помогна за оборота на БФБ

17:48 | 14.06.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Индексите на Българска фондова борса приключиха последна сесия за седмицата на червена територия, въпреки че голяма част от оборота мина по само една позиция.

Водещият бенчмарк SOFIX се понижи с 0,12% в петък до 578 пункта. През седмица показателят беше на червена територия в три от сесиите, но в крайна сметка приключи седмицата на плюс с 0,26%.

По-широкият показател BGBX40 днес отписа 0,10% от стойността си до 115,41 пункта. Равнопретегленият BGTR30 се раздели с 0,07% до 504,11 пункта. Секторният измерител BGREIT се придвижи на негативна територия с 0,46% до 122,90 пункта.

"До края на месеца очаквам борсовата активност да остане под влияние на евентуални новини, свързани с прегледа на качеството на активите и стрес тестове на шестте български банки от страна на ЕЦБ, както и евентуалната индикация от страна на правителството и централната банка, че имаме покана за присъединяване към банковия съюз и валутния механизъм ERM II", коментира за Investor.bg Тихомир Каунджиев, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт. 

Оборотът на регулиран пазар в петък достигна малко над 1 млн. лв. след сключени 112 сделки с 35 емисии. 92% от днешния оборот беше формиран от 33 сделки с книжата на „Доверие Обединен Холдинг“ АД на обща стойност от малко над 922 хил. лв.

За цялата седмица оборотът достигна 1,88 млн. лв. спрямо реализираните 6 млн. лв. седмица по-рано и то при условие, че в сряда се проведе инициативата на БФБ „Денят за акции“, по време на която все пак скочи сериозно броят на сделките.

От състава на SOFIX шест дружества повишиха стойността на акциите си през последните пет сесии, докато други шест отчетоха спад.

Най-печелившата компания е „Доверие Обединен Холдинг“ АД, чиито акции поскъпнаха със 7,75%. Книжата на „Сирма Груп Холдинг“ и „Градус“ АД отчетоха ръст в цената си съответно с 4,41% и 3,12%.

Най-много поевтиняха обаче акциите на ТБ „Първа инвестиционна банка“ - със 7,51%. Книжата на „Елана Агрокредит“ понижиха цената си с 4,92%, а на „М+С Хидравлик“ - с 1,33%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още