IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Големански: Между 15 и 40 чуждестранни компании ще се търгуват на БФБ до 4 месеца

Провеждат се дискусии кои компании да бъдат регистрирани за търговия

08:27 | 04.05.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Между 15 и 40 европейски и американски компании ще се търгуват на Българската фондова борса (БФБ – София) в следващите между два и четири месеца. Това заяви в интервю пред Investor.bg изпълнителният директор на борсовия оператор Васил Големански.

„Имаме възможност да изберем от база данни с около 7 хил. компании, както европейски, така и американски“, уточни той, като допълни, че за да се допуснат за търговия на регулиран пазар, емисиите трябва да отговарят на определени регулаторни изисквания.

„Наши приблизителни оценки показват, че на този етап е възможно да листнем между 15 и 40 компании и между 50 и 80 компании на по-късен етап на многостранна система за търговия“, обясни Големански.

Във вторник стана ясно, че съвсем скоро българският фондов пазар може да разполага с лесен начин за търгуване и с чужди акции. БФБ – София създава нов борсов пазар BSE International, предназначен за емисии чуждестранни финансови инструменти, допуснати вече до търговия на регулиран пазар на страна членка на ЕС.

В уведомлението борсата посочва, че Комисията за финансов надзор (КФН) вече е издала одобрението за съответните промени в правилника за дейността на регулиран пазар.

„Предстои да извървим още стъпки. Започната е процедурата за получаване на код за идентификация на новия пазар (Market Identifier Code съгласно стандарт ISO 10383). Междувременно обсъждаме с нашия партньор Deutsche Boerse AG техническите настройки на пазар BSE International. Докато пазарът се създаде в съответствие с всички технически и административни изисквания, ще проведем дискусии с нашите членове и институционалните инвеститори кои компании да бъдат регистрирани за търговия, така че да се уверим, че отговаряме на техните очаквания и инвестиционни нужди“, отбеляза Големански.

Той обясни още, че ще бъдат изискани сертифицирани преводи на резюметата на проспектите, както и европейски паспорт от регулаторите за всички целеви компании с проспекти, съответстващи на европейското законодателство, за да бъдат регистрирани на регулиран пазар.

С този доста продължителен административен процес неговата оптимистична прогноза е първите чуджестранни финансови инструменти да бъдат допуснати за търговия на БФБ-София след не по-малко от 2 до 4 месеца.

По думите на Големански след като бъде направен анализ на възможностите за листване на компании на регулиран пазар, списъкът с дружества ще бъде предложен на участниците на борсата и институционални инвеститори, за да изразят своите инвестиционни предпочитания.

„Едва след това ще имаме готовност да продължим процедурата по сертифициран превод и паспортизация, за да пристъпим към тяхното листване“, подчерта той.

Един от въпросите, който вълнува най-много пазарните участници, са дивидентите – ще има ли такива и как ще се облагат приходите от дивиденти. „Разбира се, че дивиденти ще има“, обясни Големански в отговор. По думите му дивидентите ще се облагат според произхода им, като предстои да бъде направен преглед на националните законодателства в съответните страни.

Правилата за търговия на чуждестранни финансови инструменти

На пазар BSE International ще бъдат регистрирани за търговия финансови инструменти, които са допуснати вече до търговия на регулиран пазар в държава членка на ЕС.

Регистрацията на емисия на пазар BSE International задължително ще се извършва едновременно с допускането на маркет-мейкър по нея. Правилата за търговия на чуждестранните инструменти няма да се различават от тези за останалите инструменти, с изключение на някои детайли.

Минималният обем на поръчките, максималният размер на спреда на котировките, минималната стойност на котировката и статичните и динамичните диапазони за всеки инструмент ще се установяват поотделно при регистрацията му.

Първоначално търговията на BSE International ще стартира с акции, като в последствие в зависимост от инвеститорския интерес е възможно да бъдат допуснати и други финансови инструменти, като борсово търгувани фондове, облигации и други.

Според Големански BSE International ще е пазар, отворен за всички инвеститори. „В нашите проучвания до момента интерес ще има от страна на всички пазарни участници“, заяви той.

Предимствата на БФБ

„Основните предимства, които ние съвместно с Централен депозитар ще предложим, са по-ниски инфраструктурни разходи, работа с познати системи без нужда от съществени доработки на ползваните фронт и бек офис системи и, разбира се, по-ниски спрямо презграничните такси за търговия и сетълмент“, посочи Големански.

По думите му инвестиционните посредници ще имат възможност да добавят още един пазар към своите платформи за директен достъп без допълнителни разходи.

„Може би най-важният момент, е че финансовите инструменти ще се поддържат с клиентски партиди на Централен депозитар, което ще улесни съществено инвеститорите“, каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 4
ceneto
преди 6 години
+1това нещо е напълно нормално и даже закъснялоне разбирам доводите на @Съветски съюз, че щяло да намали ливидностаработата на борсата е да печели от търговия, повече различни инструменти по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
retro_69
преди 6 години
Някой се опитва да направи нещо и се започва голямото мрънкане...Това защо така,онова защо така? Убеден съм,че ако мрънкането е олимпийски спорт,българите ще сме несменяеми олимпийски шампиони.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
Съветски съюз
преди 6 години
ВИЕ СТЕ СЕРИОЗНИ МУТРЕНСКИ ***, ПЪРВО СИ ПРОДАЙТЕ ДЪРЖАВНИЯ ДЯЛ НА НЯКОИ ГОЛЯМ ОПЕРАТОР И ДА ВИ НАУЧИ КАК СЕ ПРАВИ БОРСА, ОО ДА НЯМА ДА СТЕ ТАМ НИКОГА ПОВЕЧЕ НА РАБОТА, НАЛИ !! А ВИЕ СТЕ КАТО ФЕОДАЛИ, ВЕЧЕ .... СМЕШНО Е !!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Съветски съюз
преди 6 години
Как в тази липсваща ЛИКВИДНОСТ И НЕ ЕФЕКТВНОСТ НА БОРСАТА ЩЕ ВКАРВАШ ОЩЕ 40 КОМПАНИИ, ПАРИТЕ ТАМ КАТО ОТИДАТ, В ТУКАШНИТЕ МУТРИ КОЙ ЩЕ ИНВЕСТИРА, НИЕ КАК ЩЕ НАПУСНЕМ ТИЯ МУТРИ, КАТО НЯМА НА КОГО ДА ПРОДАДЕМ, А КАМО ЛИ НА ПЕЧАЛБА !???ЗАЩО РАЗВОДНЯВАТЕ ЛИКВИДНОСТТА, ЗАЩО СТЕ ОЩЕ ДЪРЖАВНА ФИРМА, КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ОТ ТОВА ШИШИ ИЛИ НЯКОЙ ДРУГА МУТРА ОЛИГАРХ ?? СМЕШНО Е КАК И ЗАЩО РАЗВИХТЕ КАПИТАЛОВ ПАЗАР ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ ???? СМЕШНИ НЕКАДЪРНИЦИ, ОПРЕДЕЛЯТЕ БЪДЕЩЕТО И НА ДЕЦАТА НИ, ТА ВИЕ СТЕ НАПЪЛНО НЕАДЕКВАТНИ !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
Съветски съюз
преди 6 години
Много съмнително какво ще направят и без това ВСИЧКИТЕ ОБЕЩАНИ СРОКОВЕ СА ИЗТЕКЛИ ВЕЧЕ... КАК ЩЕ ПОДДЪРЖАТЕ ТАКАВА ТЪРГОВИЯ СЪС ЗАПАДНИ КОМПАНИИ, МАРКЕТ МЕЙКЪРИ ЛИ ЩЕ ИМАТ, СЕТЪЛМЕНТА ПРЕЗ КЛИРИНГОВА КЪЩА ЛИ ЩЕ МИНАВА !???? ИЛИ СТЕ ИЗМИСЛИЛИ ТОПЛАТА ВОДА ПАК !???А ЗАЩО КОМПАНИИТЕ ОТ БФБ НЕ СЕ ТЪРГУВАТ НАВЪН, А САМО ПРЕЗ ФОНДА НА ЕКСПАТ ЩЕ МОЖЕ !????? ЗАЩО ВЪОБЩЕ СТЕ ДОПУСНАЛИ ТАКИВА ОГРОМНИ ЕМИСИИ ОТ КНИЖА КАТО ПРИ ХИМ ИМПОРТ ПРИМЕРНО 239 МНЛ.БР. А СРЕДНОДНЕВНИЯ ОБОРОТ Е 50 ХИЛ !!! И ПАК ДОБРЕ ИМА ХОЛДИНГИ С ПО 190 МЛН.БР И СРЕДНО ДНЕВНИЯ ОБЕМ Е 3000 ХИЛ ЛВ !??!?!? НЯМА ОПРАВИЯ С ВАС И ТАЗИ БОРСА, ЗАЩОТО ТУКА САМО ВЪТРЕЩАРИТЕ ПРАВЯТ ПАРИ !??? ЗАЩО ТАКА ВСЕ ВИ СЕ ПОЛУЧАВА ?? И ТИЯ ЕМИСИИ ДЕТО СТЕ ГИ КАЧИЛИ КАКВА Е ЕФЕКТИВНОСТТА ОТ ТЯХ?????СМЯХ НА ПАРЦАЛИ, ТАКА И БЕЗ ТОВА РАЗВОДНЯВАТЕ ЛИКВИДНОСТТА НА СОБСТВЕНАТА СИ БОРСА!??? ВМЕСТО ДА НАПРАВИТЕ КЛИРИНГ И ДА ИМА КЪСИ И ОПЦИИ ВЪРХУ ТИЯ НАПЪЛНО НЕ АДЕКВАТНИ БРОЙКИ АКЦИИ!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Добро начало, но засега малко постно. При положение, че в S&P500 са петстотин и реша да инвестирам в някоя, която не е от избраните 40 пак ще трябва да се отваря сметка в САЩ или в някоя държава от ЕС. Отделно компаниите, които ще изберат най-вероятно ще са доста скъпи като единична цена, че най-вероятно ще е безмислено дългосрочното инвестиране в тях, а само с цел спекулиране. Например Apple на цена от 147 долара и дивидент от 2,28 долара, който след данъците ще стане около 2 долара (1,36% доходност от дивидент).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 6 години
Звучи мн. добре, особено частта с дивидентите :) чакаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още