IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с правата на ПИБ започва на 15 май

Капиталът на банката ще се счита да увеличен, ако бъдат записани и напълно заплатени най-малко 4 000 000 акции

16:33 | 04.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Търговията с правата за увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) започва на 15 май, става ясно от съобщение на банката, публикувано чрез БФБ-София.

В съобщението банката уведомява инвеститорите относно началото на публично предлагане на до 40 000 000 (четиридесет милион) броя обикновени, поименни, безналични, свободно прехвърляеми акции с право на един глас, право на дивидент и ликвидационен дял, съразмерен с номиналната стойност на акцията, с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 5 лева всяка, които ще бъдат издадени в резултат на увеличаване на капитала на „Първа инвестиционна банка” АД от 110 000 000 (сто и десет милиона) лв. на до 150 000 000 (сто и петдесет милиона) лв.

Съгласно разпоредбите на Закона за публично предлагане на ценни книжа право да участват в увеличението на капитала имат лицата, придобили акции най-късно 7 дни след датата на публикуване на съобщението. Срещу всяка една притежавана акция от капитала на дружеството се издава едно право по смисъла на §1, т. 3 от ЗППЦК, като срещу всеки 2.75 права акционер или трето лице, придобило права, имат право да запишат една нова акция от настоящата емисия с емисионна стойност 5 лева.

Всяко лице може да запише най-малко 1 нова акция и най-много такъв брой акции, който е равен на броя на придобитите и/или притежавани от него права, разделен на 2.75. При получаване на число, което не е цяло, се закръгля към по-малкото цяло число.

Настоящите акционери придобиват правата безплатно. Всички останали инвеститори могат да закупят права чрез сделка на организирания от „Българска фондова борса” АД пазар на права в срока за прехвърляне на правата или на организирания от „Българска фондова борса” АД явен аукцион за неупражнените права, след изтичане на срока за прехвърляне на правата.

Началната дата за търговия на правата е до 10 (десет) работни дни след изтичането на 7 (седем) дни от датата на публикуването на съобщението за публичното предлагане.

Крайният срок за прехвърляне на правата е до 30 дни от началната дата. Прехвърлянето на правата се извършва на „БЪЛГАСКА ФОНДОВА БОРСА” АД. Планираната последна дата за прехвърлянето на правата е 03.06.2020 г.

На петия работен ден след крайната дата на срока за прехвърляне на права „Първа инвестиционна банка” АД ще предложи чрез ИП „Първа Финансова Брокерска Къща” ЕООД на регулирания пазар за продажба, при условията на явен аукцион, тези права, срещу които не са записани акции от новата емисия до изтичане на срока за прехвърляне на правата. Планираната дата на явния аукцион е 10.06.2020 г.

Началният срок за записване на акции съвпада с началния срок за прехвърляне на правата. Планира се началната дата за записване на акции да е на 15.05.2020 г. Срокът за записване на акциите от притежателите на права е най -малко 15 работни дни считано от крайната дата за прехвърляне на права. Планираният краен срок за записване на акциите от притежателите на права е на 25.06.2020 г.

При записване на акции инвеститорите ще доказват произхода на средствата, с които се придобиват книжата, става ясно още от съобщението.

В съответствие с решенията на компетентните органи на дружеството капиталът на „Първа инвестиционна банка” АД ще бъде увеличен, само ако бъдат записани и напълно заплатени най-малко 4 000 000 (четири милиона) броя акции.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още