IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toranaga: Очаквам голям спад на борсите

Най-надценени са компаниите в индексите, защото чрез ETF са вложени най-голями суми и пазарните оценки са високи, смята анализаторът

08:12 | 16.02.18 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Огнян Николов във Виетнам в тунелите Ку Чи, които са построени от партизаните по време на войната в страната. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Огнян Николов във Виетнам в тунелите Ку Чи, които са построени от партизаните по време на войната в страната. Снимка: Личен архив

Продължаваме традицията за интервюта с активни участници във форума на Investor.bgСлед биографичните интервюта с Батяfortiss, Alonso, Jay GouldИмператорът, Иван Давидов , Black and white cat-foot и Felbuzz ви представяме второ интервю с опитния инвеститор с псевдоним Toranaga. В първото той разказа за част от опита си и инвестициите си във Виетнам.

Той се съгласи и на второ интервю, за да сподели текущото си мнение за пазарите и нашумeлите ЕТФ (борсово търгувани фондове). За съжаление в българската култура успелите инвеститори нямат желание да споделят мнението си и мнозина от изявените участници във форума отказват второ интервю. Toranaga (Огнян Николов) обаче жиwее в чужбина и обича да споделя мнението си открито.


Николов пише във форума на Investor.bg с псевдоним Toranaga. Роден е през май 1971 г. Ранното си детство прекарва в Африка - в Тунис и Мароко. Завършва гимназия в България и висше образование в Икономическия университет във Виена, специалности инвестиционно банкиране, транспорт и логистика. Владее френски, немски и английски. Живее във Виена от над 20 години.

Г-н Николов, какво мислите за за ETF-ите като отражение върху акциите?

В последните 2-3 години много се пише и говори за тях. Това е един голям успех, който има както положителни, така и негативни страни. За положителните се пише редовно, така че аз не бих желал да повтарям казаното. Жалкото е, че дискусия и подчертаване на негативните страни на практика липсва. Така, както в природата, ако една популация (вид), се развие прекалено бързо, тя неминуемо взима от жизненото пространство на останалите видове, а при прекаленото и разпространение води до неината депопулация. Като инвеститор, който рискува своите пари, пропуск на малка подробност може да се окаже доста скъпа. Интересното за мен са последствията от ETF.

Как да изчисля сам колкко струва (TER -  Total Expense Ratio) на един ETF?

Тук за мен като индивидуален инвеститор се поставя въпросът да купя, или само да реплицирам? Това е изключително лесно, ако се вземе по- дълъг период, защото тогава отклонението от индекса и ETF-а се виждат явно поради натрупването на разходите. Това е за мен реалният TER! Всички други изчисления имат клопка или неточност. С годините забелязвам, че данните от издаващите фирми стават с все по- голямо отклонение от стойностите на реплицирания индекс.

Когато анализирам позициите в индекс, винаги виждам фирми с неприемлива за мен оценка. А и някои фирми от индексите имат временни проблеми, които влияят негативно на цената на акцията. Тогава си задавам въпроса – защо да купувам и тази акция? Тя само ще намали моята доходност или ако е подценена е по-смислено да увелича нейната тежест. Тук ETF има едно много добро решение, но с годините и то первертира – Smart Beta – реално ETF, който се опитва да изчисти слабостите на конструкцията, което „автоматично“ води до по- добра доходност или изцяло измества фокуса от идеята на ETF.

За съжаление, това се оказва само маркетингов инструмент. Имената звучат прекрасно, но доходността е жалка,  е заключението на Morningstar.

Value, Growth, Dividend, Small Size, Momentum … са само част от наименованията. Всяка от тях с определена стратегия. Но тъй като всяка стратегия си има слабости, се предлага и тяхното „неутрализиране“ чрез Multi Factor ETF. Кострукциите стават комплексни и, разбира се, струват по-скъпо, което неутрализира реално тяхната причина за съществуване като ETF.

Прекаленото съсредоточаване в позициите на ETF-а води автоматично до тяхната висока оценка при покачващ се пазар, което обезсмисля инвестицията в него. От друга страна - позиции извън ETF са необосновано подценени поради липсата на ресурс за инвестиране в тях.

Ето тук аз намирам моята ниша. Да – опитен индивидуален инвеститор бие с лекота както индекса, така и ETF-а въпреки общоизвестните статистики, че това се отдава на много малка част от участниците. И, разбира се, важи обратното – при спадащ пазар падат позициите в ETF-а по-бързо от останалите. Това тепърва предстои. Инвестирането в ETF е като да яздиш вълната на цикъла.

Каква стратегия да заемем? 

В началото на всеки тренд заемаш позицията на ETF – както на дълго, така и на късо. След насищане излизаш. Това води и поведението на Front Runner. Те прибират добра печалба при правилно позициониране и това няма как да се включи в TER – само да припомня дискусиите във форума на Investor.bg, преди да излезе ETF-а върху SOFIX...

Излиза, че ETF–те увеличават както ликвидността, така и волатилността. Всички други „научни изследвания“ са натъкмяване на резултата в желаната посока според мен.

Искам да напомня и изследването на Kaufmann Foundation, чието заключение е еднозначно – ETF-те в голям размер са опасност за финансовите пазари, особено за малките фирми представени в ETF. Ако започне ETF да разпродава на пазарна цена при падащ пазар, резултатът ще е изключително неблагоприятен за инвестиралите в него, което пък е невероятен шанс за реално разбиращите какво става.

Малките фирми предлагащи ETF

Самата идея за съсредоточаване върху разходите подсказва, че само големите играчи като Blackrock, Vanguard, Amundi имат реален шанс да намалят единицата разход. Единствената сигурна константа в инвестирането са разходите. Малките представители са в по-слаба позиция да намалят единицата разход поради високите регулаторни изисквания – фиксирани разходи.

Защита на интересите на инвестиралите в ETF

Съсредоточаването на толкова много капитал в ръцете на малко участници води и до голяма на концентрация във фирмите,предлагащи ETF. За съжаление защитата на интересите на пасивно инвестиращите е както и тяхната структура – пасивно.

Малката диверсификация на самите индекси

Голяма част от самите индекси не са разпределени, както името гласи: MSCI World например - САЩ имат тежест от 54,1%, Великобритания - 9%, Германия -3,7%... което не отразява реалната им тежест в глобалната икономика. В същия индекс теглото на банки, застраховaтелни и технологични фирми е 35%.

Ако се вземе MSCI Emerging Markets, то тяхното тегло е над 50%. MSCI Emerging Markets - също и тежестта на Китай, Корея и Тайван е прекалена – дори не трябва да се забравя, че според някои параметри Тайван и Южна Корея дори не спадат към Emerging Markets, а са в индекса.

Друг пример – SMI – Nestle, Roche, Novartis имат 60% тежест в индекса на Швейцария... Диверсификацията остава на втори план. Искам да подчертая картината от гледна точка на индивидуалния инвеститор, какъвто съм.    

Какво мислиш за Биткойн?

Според мен правителствата в глобален мащаб няма да позволят тази технология да получи широко разпространение -  това е едната страна. Другата е за мен изненадващо високата енергия, необходима за поддръжката на тези разплащания. Така че голямо бъдеще не виждам.

Имаш пакет в Хидропнемотехника, какво е мнението ти за дружеството?

Според мен дружеството е много добро с много добър мениджмънт. Тук трябва да отбележа, че това дружество не би трябвало да е на борсата – прекалено е малко от една страна и виждането на управлението не е в унисон със shareholder value (стратегия за максимизиране стойността за акционерите). БФБ трябва да създаде обективен и ясен механизъм за отписване от борсата, който да не ощетява миноритарните акционери.

Какво става с инвестициите ти във Виетнам?

Във Виетнам си е business as usual – за да допълня виждането ми за ETF -  има фирми като ROS – FLC Faros с параметри P/B = 13 и P/E = 84 – строителна компания. Нейната оценка се дължи много на тежеста на дружеството в ETF-те. По тази оценка би трябвало да превръща бетона в злато, за да си купя нейни акции.

Или пък VNM Vinamilk – един невероятен успех на държавно предприятие с невероятен мениджмънт – експандира в САЩ успешно... Същите параметри за нея са P/E = 28 и P/B = 12 актуално – просто няма как да купя при тези стойности, но пък за сметка на това „диверсифициралите“ във виетнамските ETF са ощастливено диверсифицирали с тези скъпи акции.

Акциите от втори и трети ешалон са все още с изключително ниски стойности. Балонизирани са предимно ETF позициите. В този цикъл във Виетнам не се получи голям балон, което при следващия цикъл ще запази мантрата на правене на големи пари на борсата. Моето виждане е, че през периода 2021 г. - 2022 г. ще започне нов дълъг цикъл на растеж, за който трябва да започна се позиционирам още от сега.

Сега съм съсредоточен в покупката на позиции с дискаунт от счетоводната стойност от поне 20% и дивидентна доходност над 10% -  да има такива позиции въпреки растежа на цените на акции. Другата ми стратегия в момента са рибните фирми -  цените на повечето риби бяха паднали през последните 2 години, особено на пангасиус, и сега цената се покачва и очаквам приятни изненади.

Какво е заключението ти?

Според мен пазарите глобално са в прекалено напреднал стадий. Предвид нерешената проблематика с дълга, който е доста над този от 2007 г. – 2008 г., очаквам голям спад на борсите, който ще трае 2 до 3 години. По- дълго от предишните кризи поради натрупването на по-голям набор от проблеми и, разбира се, падането ще е голямо на индексите предвид участието на ETF-те.

И още нещо - изключителен дисбаланс има в предлагането на уран -  краткосрочно свръхпредлагане, което след година-две, ще се обърне. Тук виждам дори удесеторяване на инвестираната сума, при положение, че няма авария от типа Фукушима или Чернобил.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
https://countryeconomy.com/countries/compare/vietnam/bulgaria
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
http://en.vietstock.vn/2018/04/vn-index-worlds-top-performing-market-in-q1-36-314264.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
опаааа, започнаха по 1 мрд. излишък на всеки 2 месеца !!! оппаааа До 2 години и виет.валута ще е сред "спекулативните"!!http://en.vietstock.vn/2018/03/vn-enjoys-108b-trade-surplus-38-309688.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
отчасти също рибна промишленост..http://en.vietstock.vn/970-309429/crab-price-highest-in-5-years.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
Toranaga
преди 6 години
задава се 2 до 3 годишен bull market на рибната промишленост, който перфектно ще неутрализира спада в другите сектори по време на идния спад. Помислете, след края на кризата да си запазил и дори леко увеличил капитала !!!http://en.stockbiz.vn/News/2018/2/28/795957/tra-fish-prices-hit-record-high-amid-material-shortages.aspxоще нещо, което мене супер ме кефи - виетнамците въобще не цепят басма на САЩ - яко съд до дупка..http://en.stockbiz.vn/News/2018/2/28/795969/vietnam-goes-to-wto-to-challenge-us-restrictions-on-pangasius-fish.aspx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
За Mehudi:http://en.vietstock.vn/2018/02/shares-up-on-bank-stocks-oil-rises-36-309431.htmBank stocks rallied across the board as only LienViet Post Joint Stock Commercial Bank (LPB) slid and others jumped such as Bank for Foreign Trade of Viet Nam (VCB), rising 1.8 per cent, Viet Nam Joint Stock Commercial Bank for Industry and Trade (CTG), climbing 4.6 per cent, and Asia Commercial Bank (ACB), moving up 2.4 per cent
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
http://en.vietstock.vn/2018/02/stocks-set-to-break-its-all-time-record-36-309211.htmWith the growing momentum during the last week, I expect that the VN-Indexs recent peak of 1,130 points will be broken in the next week, led by the strong cash flow poured into financial-banking stocks,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
чак пък да бягат... до преди 1 година, това беше сегемент, който се избягваше. От близо година, повечето банки утроиха. В такъв случай, е добре да кешираш. В статията никъде не видях, че след продажбата, парите са репатриирани. Ето 2 мой позиции, които съм продал на 2/3 (над 100% профит).. реално са в коментарите от първото интервю.. SHB & STB..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
mehudi
преди 6 години
Здравейте, като спец по Виетнам, какво мислите по таз статия - http://***.atimes.com/article/foreign-banks-fleeing-vietnam/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Goldman Sachs analys
преди 6 години
I can see some innovative and fresh economic ideas from the old continent!Ich kann einige innovative und frische Wirtschaftsideen vom alten Kontinent sehen!Мога да видя някои иновативни и свежи икономически идеи от стария континент!Я вижу некоторые новаторские и свежие экономические идеи со старого континента!Good luck in the new 2018!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още