IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Спиди“ ще изплаща дивидента за 2019 г. на два транша

Акционерите разпределиха общо 10 755 238 лева от печалбата на куриерската компания

10:08 | 23.06.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Общото събрание на акционерите на „Спиди“ АД одобри изплащането на 2 лева брутен дивидент на акция за 2019 г., съобщават от дружеството чрез БФБ-София.

Нетният дивидент след удържане на данък при източника в размер на 5% от брутната сума е 1,9 лева на акция.

Дивидентът е с 43% по-голям спрямо този за предходната година. 

Акционерите на компанията разпределиха общо 10 755 238 лева от печалбата на куриерската компания като дивидент. Останалите почти 7 млн. лева се отнасят като неразпределена печалба.

Компанията е поела ангажимент да разпределя поне 50% от печалбата си всяка година като дивидент.  За 2019 г. той възлиза на малко над 60% от положителния финансов резултат.

Право на дивидент имат лицата, вписани в регистрите на „Централен депозитар“ АД като акционери до 14-я ден след датата на общото събрание на акционерите, т.е. 6 юли.

Дивидентът ще се изплаща на части – до 50% до 22 юли и останалите 50% до 22 август, чрез инвестиционните посредници или „Уникредит Булбанк“.

Акционерите са приели отчетите на дружеството за 2019 г. През миналата година е отчетен ръст от 24% на приходите от куриерски услуги, увеличение от 27% на пратките, а нетната печалба се увеличава до 19 млн. лева, посочва се в протокола от общото събрание.

В началото на тази година „Спиди“ отчита ръст на доставките от онлайн търговци заради ограничителните мерки, свързани с разпространението на коронавируса, и увеличаване на капацитета за доставки до адрес.

За първото тримесечие компанията отчете забавяне на ръста на печалбата заради допълнителните разходи около извънредното положение и мерките за дезинфекция. Положителният финансов резултат се увеличава с 2% до 3,73 млн. лева.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
melon
преди 3 години
Едно от много малкото свестни дружества на бфб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
marto76
преди 3 години
Ето това се казва добра новина! Не търсят оправдания с кризата с коронавируса, а изплащат дивиденти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още