IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на капитализацията на БФБ не разклаща позитивизма на посредниците

Финансовите посредници очакват ускоряване на темпа на икономически растеж през второто тримесечие спрямо предишните им оценки, издава анкета на МФ

08:30 | 19.05.16 г.
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Инвестиционните посредници остават по-скоро позитивни към развитието на основните индекси на Българската фондова борса (БФБ), въпреки че по-слабият оптимизъм за първото тримесечие на 2016 г. се потвърди и пазарната капитализация отбеляза спад от 5,51% на тримесечна база, а динамиката на основните борсови индекси, макар и с променливи периоди, бе по-скоро негативна.

Това показват резултатите от тримесечното издание „Финансов сектор: оценки и очаквания” на Дирекция „Икономическа и финансова политика“ към Министерството на финансите (МФ). В него са обобщени очакванията на инвестиционни посредници, управляващи дружества, търговски банки и пенсионни фондове по отношение на основни макроикономически показатели и фактори, които се отнасят до извършваната от тях дейност.

Най-голямо понижение в края на първото тримесечие бе отбелязано от индексите SOFIX и BGBX40. Леко нарастване на тримесечна база регистрира само BGREIT.

Вече преполовихме второто тримесечие, като предстои да разберем дали очакванията на инвестиционните посредници, споделени в анкетата на МФ, ще се оправдаят напълно.

Тя идва на фона на новините, че април донесе тъжен рекорд за родната борса с рекордно нисък брой сключени сделки - едва 2 602.

Тогава оборотът се задържа на критично ниски нива от 14,6 млн. лв., което е спад от 51,7% на годишна база. Все пак изтъргуваният обем остана над нивата от март 2016 г., коато бе за 11,8 млн. лв., от август 2015 г. с 9,5 млн. лв. и септември 2015 г. с 11,1 млн. лв.

Текуща икономическа ситуация

Инвестиционните посредници очакват ускоряване на темпа на икономически растеж през второто тримесечие на 2016 г. спрямо предишните им оценки, показват данните от изследването на МФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още