IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX се възстановява с 2,82% след вчерашният срив от 10,25%

Оборотът е сравнително добър от 408 хил. лв. за първите 36 минути търговия

11:47 | 10.03.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След вчерашния срив с 10,25% водещият български борсов параметър SOFIX се възстановява с 2,82% до 489,04 пункта към 10:46 часа днес.

След първите 36 минути търговия оборотът е 408 хил. лв., което е добър признак на фона на нормалните обороти на родната борса, които са за тази сума в някои от предходните цели дни (като се изключат единични големи сделки с неликвидни дружества).

Най-голям тази сутрин е оборотът с акции на „Химимпорт“ АД - за 146 хил. лв., следван от дяловете на „Expat SOFIX ETF“ с 84 хил. лв., „Доверие обединен холдинг“ АД с 49 хил. лв., „Адванс Терафонд АДСИЦ“ с 15 хил. лв., „Софарма Трейдинг“ АД и „Корадо-България“ АД с по 13 хил. лв., „Алтерко“ АД с 12 хил. лв. и други с под 11 хил. лв.

Най-много сделки има при „Химимпорт“ АД - 43, „Доверие обединен холдинг“ АД - 27 и „Сирма груп холдинг“ АД  - 14.

Най-силно се възстановяват акциите на „Химимпорт“ АД - с 10,28% до 1,18 лв., на „Албена“ АД със 7,45% до 34,6 лв., на „Доверие обединен холдинг“ АД с 4,5% до 4,18 лв. и на „Софарма“ АД с 4,17% до 3 лв. Те обаче остават доста под нивата от началото на миналата седмица.

Тази сутрин Sofix компенсира 27,5% от вчерашният спад (около ¼). Нещо повече, преди вчерашния спад с 10,25% имаше още 4 губещи сесии на БФБ и общият спад е с 13,6%. Затова днешното възстановяване е с около 21%. То по-скоро произлиза от отдръпване на паническите продажби от продавачите, но почти не възстановява ценовите нива.

Сега инвеститорите ще следят при кои позиции има подкрепа от покупки, те вероятно ще са от основните акционери, които знаят, че бизнесът е стабилен. Но основните акционери могат и да бъркат. Затова инвеститорите трябва да направят собствен анализ  за това кои компании са заплашени, и кои - не са. Защото при нулевите лихви по депозитите в банките поевтиняването на акциите с 10% реално увеличава дивидентната им доходност с 10%, ако равнищата на дивидентите се запазят и ако няма проблем пред бизнеса на дадената компания.

Много е важно, че тази криза не е предизвикана от повишаване на лихвите, което премества инвестициите към облигациите, за сметка на дивидентните акции. Обратното, тази криза вече доведе до понижение на лихвите от ФЕД и има очаквания за дефлация. “Пазарите очакват рецесия и дефлация“, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, анализаторът Красимир Йорданов от KY Research.

„Ще се засили електронната търговия и онлайн банкирането. Личните контакти ще намалеят и безспорно ще има спадове при туризма“, заяви проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС пред Bloomberg TV Bulgaria. Ако стъпим на анализа на проф. Хаджиниколов, може и да разграничим губещите от печелившите от преструктурирането на икономиката при новия коронавирус.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Много_голям_инвестит
преди 4 години
При рекордно голяма за всички времена икономика (над 100млрд лв БВП )+ 90%+ от световните индекси на върхове, няма и абсолютно никаква фундаментална причина Софикс да е под 1000,та даже и 2000,3000+++ в момента,но виждаме че е.... така че всичко е възможно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 4 години
Като цяло си прав, но то няма и фундаментална причина за акъв драстичен спад, освен паникьорските настроения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
За мен това, което наблюдаваме в момента, не е възстановяване а най-обикновен "dead cat bounce". Най-големите ралита винаги се случват в мечи пазар... Няма никаква фундаментална промяна или подобрение от вчера до днес, която да оправдае каквото и да било възстановяване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още