IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX може да включва 20 емисии, а прагът за акционерите да бъде свален

До 15 май ще бъдат проведени консултации за промени в методологията за изчисляване на индекса

08:13 | 20.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Българската фондова борса започна консултации за промени в методологията за изчисляване на индекса SOFIX. Планира се увеличаване на броя на емисиите акции, включени в базата на индекса - от 15 на 20 емисии, както и намаляване на изискването за минимален брой акционери на 250 от сегашните 750 акционери.

Основните мотиви за предлаганите промени е постигането на по-голяма диверсификация на индекса и увеличаване на секторната представителност на индекса.

SOFIX е индекс, базиран на пазарната капитализация на включените в него емисии акции, коригирана с фрий-флоута на всяка от тях. От тази гледна точка движението на индекса зависи в по-голяма степен от изменението в цените на акциите на дружествата с по-високо тегло. Предложените промени в методологията ще доведат до намаляване на броя на емисиите с тегло над 5%, както и общото им тегло.

В същото време една от важните цели на всеки индекс на „сини чипове“ е да е достатъчно представителен по отношение на основните икономически сектори на съответния капиталов пазар. Увеличаването на броя на компонентите на индекса до 20, както и облекчаването на изискването за минимален брой акционери, биха довели до включването в индекса на емисии на компании от непредставени до този момент сектори, се посочва в мотивите, разпространени чрез борсовия оператор.

Промените целят още увеличаване на корелацията с движението на основните измерители на международните капиталови пазари. Анализът на движението на SOFIX през последните години показва изключително ниска корелация с движението на основните борсови измерители в Европа - както за развитите капиталови пазари, така и за тези в Югоизточна Европа. Според ръководството на БФБ предложените промени биха се отразили положително на корелацията, тъй като ще позволят на емитенти от перспективни сектори с по-динамично развитие, но същевременно с по-кратка борсова история и по-малък брой акционери, да покрият изискванията за включване в SOFIX.

Според БФБ прагът от 750 акционери не е представлявал бариера за дружествата от времето на масовата приватизация, някои от които разполагат с десетки хиляди акционера. Но това изискване се явява изключително високо на база резултатите от публичните предлагания на дружествата в последните години, при които обичайно участват до 300-400 лица. Това създава неравнопоставеност между дружествата с по-кратка борсова история и тези от времето на масовата приватизация. Така предложението  за намаляване на изискването за минимален брой акционери по-добре би отразило настоящата ситуация в България и би създало равнопоставена среда за всички емитенти на борсата.

Не на последно място промените биха повишили привлекателността на индекса като възможност за структуриране на продукти върху него. Увеличаването на секторната представителност, както и диверсификацията в рамките на индекса, биха повишили атрактивността на настоящите продукти върху SOFIX, както и привлекателността му за създаване на нови продукти. В мотивите се посочва още, че предложената промяна за увеличаване на броя на дружествата, участващи в базата на SOFIX, е в унисон с международната практика, тъй като в момента българският основен индекс е един от тези със сравнително малък брой компоненти.

Консултациите ще продължат до 15 май, а получените становища, които не са поверителни, ще бъдат публикувани до 15 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още