IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма предлага да изкупи акциите на Унифарм на цена от 4,35 лв.

Делът на компанията вече достига 77,43% от капитала на Унифарм АД

17:54 | 02.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Софарма е внесла коригирано търгово предложение за закупуване акциите на останалите акционери на „Унифарм” АД. Компанията предлага цена от 4,35 лв. на акция, вижда се от съобщение, разпространено чрез БФБ – София.

Софарма не притежава 1 342 234 броя акции, представляващи 22,37% от общия брой обикновени акции и от гласовете в Общото събрание.Това означава, че компанията предлага да изкупи акциите на Унифарм за 5,838 млн. лв. на 12% по-висока цена от настоящата от 3,9 лв. 

Комисията за Финансов Надзор (КФН) не е взела отношение по представения проект на търгово предложение.

В средата на декември стана ясно, че фармацевтичната компания е внесла за разглеждане в КФН търгово предложение за закупуване на акциите на останалите акционери на "Унифарм". Компанията обче не обяви на каква цена предлага да изкупи акциите.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
На въпрос на Investor.bg тогава от "Софарма" обясниха, че на този етап ще се въздържат да я обявят. Причината беше, че предложението все още няма одобрението на Комисията.

Делът на компанията вече достига 77,43% от капитала на Унифарм АД. Според законовите разпоредби при подобно увеличение на акционерното участие следва или отправяне на търгово предложение, или Софарма АД трябва да продаде акции, така че делът й в дружеството да падне пак под нивото от 50%. 

След новината за вливането на Медика в Софарма и второто търгово предложение за акциите на Унифарм акциите на Софарма поскъпнаха с близо 2% до 3,32 лв към 16:40 часа. 

От началото на годината акциите на дружеството повишават цената си с 11,41%, а през последните 12 месеца ръстът е с 25,76%. Пазарната капитализация е 447,529 млн. лв. 

 

Свързани компании:

Унифарм АД(59X)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още