IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на "Градус" Иван Ангелов: По всички лъжи и измислици започват дела

Няма писмени доказателства за разкритията в комисията по ревизия, обясни адвокатът на бизнесмена

16:42 | 20.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Собственикът на "Градус" Иван Ангелов е завел редица дела срещу бизнесмена Светослав Илчовски, който направи скандални разкрития в комисията по ревизия в 45-ото Народно събрание. Това заяви собственикът на компанията за производство на птиче месо на влизане в прокуратурата днес, където беше извикан за разпит. Адвокатът му Менко Менков обясни, че разпитът не е във връзка с комисията по ревизия, а по повод сигнал на гражданското сдружение "БОЕЦ", предаде БГНЕС.

„Има подаден сигнал и се извършва проверка. Няма образувано наказателно производство. Не знаем за какво става дума. Повикани сме по телефона, нямаме призовка, не знаем за какво става въпрос“, заяви Менков.

Менков каза, че не са видели писмени доказателства от Светослав Илчовски. „Ако е поканен г-н Илчовски да даде обяснение по тази преписка, сега ще разберем. За всичко сме готови. Това, че някой нещо е казал, нищо не произтича от това“, заяви той.

Част от твърденията на Илчовски са за манипулиране на отчетите на "Градус" още при излизането ѝ на борсата. В разказа си пред комисията той поясни, че е бил заставян да прави "кух оборот" (на "Градус"), за "да излязат на БФБ, да си вдигнат стойността на дружеството и да продадат акции, които нямат стойност, на българските, да подчертая, пенсионни фондове“.

От "Градус" контрираха, че в края на 2017 г. при сформирането на дружеството чрез непарична вноска на дяловете и акциите на пет различни дружества – “Лора-2004“ ЕООД, „Жюлив“ ЕООД, „Милениум 2000“ ЕООД, „Градус – 1“ ЕООД, „Градус – 98“ АД, е извършена оценка на тези акции и дялове от трима независими оценители, назначени от Агенцията по вписванията.

От 2017 г. насам всички отчети на групата са били одитирани и заверени без квалификация или резерви от реномирани международни одитори. Оборотите и сделките на групата подлежат на ежемесечни проверки от органите по приходите, информацията от които би могла да бъде изискана от компетентните органи.

При нито една от тези проверки не е открито каквото и да е несъответствие или проблем със сделките, на което и да е дружество от групата, твърдят от компанията.

„По всички негови лъжи, измислици и инсинуации започват дела“, каза той, а адвокатът му добави, че Комисията за финансов надзор е заявила, че при първоначалното публично предлагане на акциите на фондовата борса на „Градус“ АД няма никакви нарушения.

„Моите клиенти са подали второ искане до КФН да се извърши нарочна проверка, включително искане до НАП, макар че няма законово основание за това, тъй като фирмата не е допуснала никакви нарушения в дейността си като публична компания. Очакваме втората проверка на комисията дали има извършени манипулации на пазара, като този сигнал, който е подаден от „Градус“ е срещу г-н Илчовски“, обясни Менков.

На 17 май стана ясно, че "Градус” е входирало в Комисията за финансов надзор (КФН) сигнал във връзка с разпространени "неверни и подвеждащи обстоятелства" за дружеството от Светослав Илчовски.

Според дружеството тези обстоятелства дават лъжливи или подвеждащи сигнали по отношение на цената на акциите на "Градус", които се търгуват на Българската фондова борса (БФБ) и определят тази цена на необичайно и изкуствено равнище.

„Оборотите на „Градус 3“ АД не са определящи за цената, на която са продадени акциите на “Градус” АД в IPO-то. В самия проспект са ясно оказани трите начина за остойностяване на акцията, като никой от тях не взема предвид търгуваните обеми, което обезсмисля обвиненията в “кухи обороти” и “фиктивни сделки”, посочиха от „Градус“ в свое прессъобщение.

В същото време от дружеството обясняват, че самите сделки, за които Илчовски твърди, че са фиктивни, са пренебрежимо малки в сравнение с целия оборот на компанията за референтния период.

По думите на адвоката генезисът на противоречието на Илчовски с Ангелов е заради търговска сделка за закупуване на зърно от октомври месец, която самият Илчовски е прекратил и подчерта, че двамата бизнесмени имат дългогодишни отношения.

„Не се дължи една стотинка на Илчовски от компаниите, които управлява г-н Ангелов“, заяви адвокатът.

Иван Ангелов каза още, че Илчовски го е заплашил по телефона преди половин година, а Менков уточни, че през септември 2020 г. Ангелов е сезирал прокуратурата, а след това последвал сигнал от Илчовски.

От компанията посочиха още, че разпространяването на неверни обстоятелства за групата на "Градус" се е отразило негативно върху пазарната капитализация и пряко е засегнало основно дребните акционери.Според ръководството на компанията спадът в цената на акциите на "Градус" е ощетил инвеститорите на дружеството с 24,36 млн. лв.

На въпрос на журналисти Ангелов каза, че по време на изслушването в комисията се е объркал, като е казал, че има печалба от дарените на БЧК фурми.

„Фурмите са дарение. Фактическа грешка съм направил в изказването. Как ще продавам фурми? Съжалявам, че така ви подведох“, коментира бизнесменът.

На излизане след разпита Ангелов отново говори пред медиите. Бизнесменът отрече да се е чувал често с вече бившия премиер Бойко Борисов и определи като фактическа грешка съдействие за износа на стока в Турция.

Попитан колко такива грешки е допуснал, бизнесменът поднесе своите извинения и обясни колко продукция изнася годишно и колко данъци плаща.

„Ние изнасяме годишно около 120 млн. яйца, което, обърнато в камиони, са някъде около 60-70. Няма за какво да ми съдейства Борисов. Практика е, когато се правят посещения на делегации в чужбина, да канят и бизнес делегации. Аз имах предвид, че съм присъствал в много бизнес делегации в чужбина и с премиери, министри, независимо от кои политически сили са били“, обясни той и посочи, че казусът с фурмите може да бъде проверен, но не посочи как и къде.

Свързани компании:

Градус АД(GR6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Toranaga
преди 2 години
" Собственикът на "Градус" Иван Ангело "а-хаааа, значи Градус не е публична .. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още