IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Алтерко да привлече инвеститорите само с числа?

Производителят е изправен пред задачата да адаптира своя бизнес модел към публичността

15:50 | 05.12.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Алтерко АД</em></p>

Снимка: Алтерко АД

Дебютът на Алтерко на Българската фондова борса (БФБ) започна наистина силно – с двуцифрен ръст в цената на акциите и впечатляващи цифри в отчета на компанията, излязъл часове преди старта на търговията с акции на компанията.

„Първата борсова сесия бе показателна за оценката на инвеститорите към най-новата компания на БФБ. Акциите на дружеството отбелязаха 17% ръст спрямо цената на първичното предлагане, като бяха изтъргувани и над 18 хил. лота“, коментира пред Investor.bg Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на инвестиционния посредник по емисията „Карол“.

Според него интересът към компанията се дължи както на добре проведеното първично предлагане, където взеха участие над 160 души, така и на добрите финансови резултати, които производителят отчете още в деветмесечния си консолидиран отчет.

„Искрено се надявам дружеството да продължи да радва своите настоящи и бъдещи акционери с добри финансови резултати и да бъде пример за прозрачен и добър мениджмънт“, заяви Рабаджийски.

Но достатъчни ли са числата за инвеститорското доверие?

Действително тримесечният консолидиран отчет донесе приятна изненада за акционерите в Алтерко с отчетения 20% ръст в приходите и значителен ръст в печалбата на дружеството.

"Следва обаче да имаме в предвид, че доверието на инвеститорите в една компания не се базира само на числа, а до голяма степен зависи и какво стои зад тези числа и в частност зад компанията като мениджмънт, бизнес развитие, бъдещи планове за нови пазари и продукти, прозрачност, отношение към миноритарните акционери“, подчерта Рабаджийски.

Кои ще бъдат трудностите пред Алтерко на БФБ?

Трудностите пред Алтерко ще са същите, каквито са те пред всяко едно ново публично дружество. Публичността, освен положителен PR, означава и повече отговорност, дисциплина и прозрачност“, отбеляза Рабаджийски.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Според него Алтерко е изправен пред задачата да адаптира своя бизнес модел към тази публичност.

IPO-то на „Алтерко” беше второто от сектора на информационните и телекомуникационни технологии за последната година, след като през есента на 2015 г. на БФБ излезе софтуерният разработчик Сирма Груп Холдинг АД.

През ноември 2015 г. Сирма Груп Холдинг набра близо 11,5 млн. лв. от борсата, с което едно от малкото първични публични предлагания на Българска фондова борса от 2013 г. насам бе успешно.

Минути след началото на борсовата сесия в понеделник акциите на Алтерко поскъпват с близо 3% до 1,90 лв. спрямо предходаната си цена на затваряне. В сравнение с референтна цена за първата търговска сесия от 1,45 лв., книжата се търгуват с ръст от 31%. 

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
С числа само едва ли? Но ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още