IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седмицата на БФБ започва колебливо, "Биодит" прибави 2% към цената си

Акциите на "Еврохолд" поевтиняха, след като компанията обяви, че е получила финансиране от голям инвестиционен фонд

18:23 | 08.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Индексите на Българската фондова борса (БФБ – София) започват седмицата колебливо.

Основният индекс SOFIX записа лек ръст от 0,06%, като стартира седмицата на ниво от 494,08 пункта. По-широкият BGBX40 нарасна с 0,41% до 110,59 пункта, а секторният BGREIT изтри 0,45% от стойността си до 145,01 пункта. BGTR30 затвори на зелена територия, като прибави 0,28% към стойността си до 532,47 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 2,2 млн. лв. след 139 сделки с 36 емисии. Оборотът с компании от SOFIX беше слаб – 80,6 хил. лв. след 43 сделки с 12 от 15-те най-ликвидни компании.

Във фокуса на вниманието остава „Биодит“, която приключи търговията с ръст в цената от 2% до 1,5 лв. за акция. По-рано днес изпълнителният директор на компанията Юлиан Софрониев обяви, че дружеството няма да увеличава капитала на този етап.

Активната търговия с акции на компанията, довела до ръст от почти 100% още в първия ден на търговия на БФБ и последвалия 20% спад през втория ден, ограничиха възможностите на компанията да предостави допълнителна ликвидност. Допълнително увеличение на капитала към настоящия момент би довело до увеличаване на волатилността в цената на акциията, което не би било положително за представянето на компанията, се посочва в съобщението на компанията.

"Радваме се, че акциите на компанията привличат толкова голям интерес от инвеститорите, но за нас най-важната цел е дългосрочното ни представяне, а не временните колебания", коментира Софрониев.

Друга компания, която привлече вниманието през деня, е „Еврохолд“, след като холдингът си осигури дялова инвестиция за 31 млн. долара от базирания в Люксембург инвестиционен фонд - GEM Global Yield LLC SCS (GEM).

"Еврохолд" ще използва инвестираните средства за придобиването на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България и за развитие на застрахователния си бизнес. Стратегическата дългосрочна цел на компанията е да се превърне в един от водещите независими доставчици на финансови и комунални услуги в Югоизточна Европа. Акциите на компанията поевтиняха в понеделник с 0,79%.

Пет дружества от SOFIX записаха ръст в цената на книжата, като най-много поскъпнаха акциите на „Първа инвестиционна банка“ с ръст от 2,31%. Три бяха губещите, като с най-много поевтиняха книжата на "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ, чиято цена падна с 2,12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още