IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководството на БФБ ще се назначава с конкурс

Основният акционер в родната борса - Министерството на финансите, е пожелал отлагането на удължаването на мандата на Съвета на директорите

08:29 | 20.07.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министърът на финансите е пожелал Общото събрание на акционерите на „Българска фондова борса“ АД да отложи избора на членове на Съвета на директорите до провеждане на конкурсна процедура по правила, приети от министъра на финансите. Това става ясно от обновения дневен ред за общото събрание, свикано за 30 юли 2020 г. от 10 ч. в административна сграда на НДК.

В края на 2020 г. бе приет „Закона за публичните предприятия“, в който е заложен срок от една година за привеждане на ръководните състави в държавните дружества в съответствие със закона.

В чл. 12 ал. 7 от Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия пише „членовете на органите за управление и контрол в публичните предприятия се избират и назначават чрез конкурсна процедура, чиято цел е формирането на професионални и независими органи на управление и контрол.“.

Ръководството на БФБ  предложи акционерите да гласуват нов петгодишен мандат на членовете на Съвета на директорите Асен Василев Ягодин, Маню Тодоров Моравенов, Васил Димитров Големански, Любомир Николаев Бояджиев и Христина Стефанова Пендичева.

Държавата обаче има дял от 50,054% и настояването ѝ за отлагане на избора би трябвало да бъде прието, включително само с нейните гласове.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Интересно ще е да се види кои лица за членове на Съвета на директорите на БФБ ще произведе конкурсната процедура. Дали те ще бъдат различни от Асен  Ягодин, Маню  Моравенов, Васил  Големански, Любомир Бояджиев и Христина Пендичева?

На събранието на 30 юли 2020 г. ще има още две интересни точки. Едната е за обратно изкупуване на до 300 000 собствени акции на събранието. То трябва да е на цени между 4,5 и 6 лв. за акция, като трябва да го извърши дъщерното дружество „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ). Реално старият бизнес на борсата, включващ сделките на фондовата борса, не е печеливш, но новият, включващ търговия с електроенергия в БНЕБ ЕАД, е силно печеливш. Затова дъщерното дружество може да извърши изкупуването.

Срокът за обратното изкупуване е до 3 години. Съветът на директорите на БФБ ще определи началото и края на подписката, ако акционерите го овластят.

Друга любопитна точка касае дивидентите. Акционерите на БФБ ще гласуват и за разпределяне на 50% от печалбата за 2019 г. в размер на 403 419,33 лв. под формата на дивидент. Това е по 0,0306 лв. брутно на акция, или общо 201 709,66 лв.

Акциите на „Българска фондова борса“ АД поевтиняват с 4,44% за последните 12 месеца до 4,3 лв. за акция и 28,3 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът има информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
pumpal
преди 3 години
Кел файда като конкурса ще е нагласен, както всичко останало в територията .. то и за държавни поръчки уж има конкурс ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Toranaga
преди 3 години
или да свири :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Jorkata
преди 3 години
Какъв ще е конкурсът - кой колко може да порка ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Toranaga
преди 3 години
да има конкурс за всички позиции !!!И при КФН - тогава калинката Мапия Филипова ще отлети ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още