IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проспектът за облигациите на Монбат вече чака одобрение от КФН

Компанията предвижда издаване на конвертируеми облигации с размер до 30 млн. евро

09:18 | 13.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съветът на директорите на Монбат АД е приел изготвения проспект за първично публично предлагане на конвертируеми корпоративни облигации. От дружеството съобщиха, че той е представен пред Комисията за финансов надзор (КФН) и вече чака одобрение от регулатора.

Става дума за издаване на конвертируеми облигации с размер до 30 млн. евро. Съветът на директорите на производителя на оловно-кисели акумулаторни батерии бе овластен да вземе това решение на последното общо събрание на акционерите, а решението бе анонсирано от изпълнителния директор Атанас Бобоков по Bloomberg TV Bulgaria в края на септември.

Средствата ще се използват за придобиване на нетекущи финансови активи, вероятно планираните покупки на завод за акумулатори в Тунис и рециклиращи мощности в Италия. Минималният размер за успех на емисията е 15 млн. евро.

Срокът на конверитуремите облигации е определен на 7 години, лихвата EURIBOR + 3%, но не по-малко от 3%. Главницата ще се погасява частично на 5-тата година (20%), 6-тата година (30%) и седмата (50%). 

Конвертирането може да се извърши на 3 момента от живота на облигацията. Облигациите ще бъдат заменени за акции при цена, равна на 90% от среднопретеглената цена на акция на Монбат АД за шестте месеца, предхождащи датата на конвертиране.

На 48-мия месец от живота на облигацията може да бъде конвертиран 100% от размера й, на 66-ия месец 80%, и на 78-ия само 50%. 

Финансирането е част от плановете на компанията за разширяване на бизнеса и навлизане на нови пазари, които ръководството на дружеството обяви пред своите инвеститори и медиите в края на септември.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
“През следващите пет години очакваме допълнително позитивно развитие на бизнеса на Монбат, което ще дойде от органичен ръст, мащабиране на бизнеса и диверсификация в дивизия „Рециклиране“ и на продуктовата гама към литиево-йонни батерии и системи с висока мощност”, каза тогава Атанас Бобоков, главен изп. директор и председател на СД на "Монбат“.

По-конкретно Монбат е насочила вниманието си към тунизийската ASSAD, вертикално интегрирана група за производство на оловно-кисели батерии, оперираща в Северна Африка, която е в процес на дю дилиджънс, резултатите от който се очакват в края на месец декември.

До края на септември е планирано придобиването на Piombifera Italiana – една от трите най-големи рециклиращи компании в Италия.

Особен интерес представлява и развитието на двете германски компании, които Монбат придоби през юни тази година. GAIA Akkumulatorenwerke GmbH (“Гая”), една от водещите в Германия компании за литиево-йонна технология, и EAS Germany GmbH (“EAS”) бяха обединени отново в структурата на EAS Batteries GmbH.

Акциите на Монбат поскъпват с 12,32% от началото на годината и с 37,19% през послендите 12 месеца при пазарна капитализация от 423,15 млн. лв.

 

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още