IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбата на бензиностанции SNG вероятно е по принуда след рекордни загуби на Топливо

Консолидираният резултат на компанията майка "Топливо" за първото тримесечие е загуба от 2,5 млн. лв.

17:05 | 22.06.18 г. 6
<p>
	Слоган и твърдението в челото на уеб страницата toplivo.bg</p>

Слоган и твърдението в челото на уеб страницата toplivo.bg

Дали мисията на "Топливо" АД е да съществува, за да губи пари? Консолидираният резултат за първото тримесечие на 2018 г. е загуба от 2,5 млн. лв. спрямо загуба от 1,6 млн. лв. за същия период на 2017 г.

Компанията копае дъното, след като през 2017 г. отчете най-голямата консолидирана загуба за последните 10 години. Тя възлезе на 3,86 млн. лв., но ако компанията се развива с темповете от първото тримесечие на 2018 г., за цялата текуща година ще има нов рекорд или загуба от 10 млн. лв.

Разбира се, за влошеното финансово състояние на "Топливо' АД изключително много съдейства мажоритарния акционер "Синергон холдинг" АД. През последните години "Топливо" се превърна в основен кредитор на "Синергон Петролеум" (дъщерно дружество на компанията майка "Синергон холдинг"). Наскоро "Синергон холдинг" АД реши да прехвърли задлъжнялото "Синергон Петролеум" на кредитора "Топливо" срещу сумата от 1,47 млн. лв.

Също така "Топливо" продаваше част от недвижимите си имоти в последните 10 години, като от това отчиташе печалби, които свиваха загубите. Това обаче намаляваше считаното за основно предимство на дружеството – недвижимите имоти в десетки градове.

"Синергон Петролеум" ООД тежи изключително много на "Топливо" АД. Не само, че "Топливо" АД плати 1,47 млн. лв., за да го придобие, но то му носи само загуби (разликата между неконсолидираната и консолидираната загуба е около 600 хил. лв., която вероятно идва от "Синегон Петролеум" ООД.).

А вчера стана ясно, че "Ромпетрол" купува бензиностанциите SNG.

"Синергон Петролеум" ООД оперира бензиностанциите именно с марка SNG, като пазарът на горива е изключително конкурентен, особено след навлизането на VM Petroleum в Люлин, София, като SNG има три бензиностанции в района, едната в непосредствена близост.

Продажбата на SNG на "Ромпетрол" вероятно е "fire sale", тоест продажба на пожар под принудата на загубите. На 14 юни 2018 г. Investor.bg изпрати въпроси до "Синергон холдинг", "Топливо" и "Синергон Петролеум" във връзка с тежкото финансово положение на "Топливо" и дъщерното му дружество опериращо бензионостанциите SNG.

Въпросите бяха:

1. След като "Топливо" (със SNG) губи толкова много, не е ли по-добре да се ликвидира и да се разпродадат имотите му, особено при горещия имотен пазар?

2. Защо в челото на toplivo.bg пише, че имате дял от 25% в пазара на течни горива, отоплителни и строителни материали, след като само оборотът на течни горива у нас е 7 млрд. лв. и само спрямо този пазар сте с дял от 3%, а ако добавим строителните и отоплителни материали, вероятно около 1%?

3. Слоганът Ви е "Градим заедно от 1947 г.". Моля уточнете как се гради със загуби? Не е ли задължително условие да има печалба, за да се гради?

Отговор така и не последва, а вчера стана ясно, че има идея за сделка с "Ромпетрол". Учудващо тази информация не бе обявена чрез БФБ АД, където се търгуват акциите на "Топливо" АД и "Синергон Холдинг" АД, вероятно защото сделката не е много добра и е под натиска на загубите. В противен случай Топливо и Синергон щеше да се похвалят с нея.

Има един основен играч в цялата ситуация, това са банките. "Топливо" АД и "Синергон Петролеум" дължат на банките 30,7 млн. лв. към 31 март 2018 г. спрямо 42 млн. лв. в края на 2017 г. Това е намаление с 12 млн. лв. за само 3 месеца. Вероятно банките са отказали да рефинансират експозициите си, притеснени от губещия бизнес модел.

"Синергон холдинг" АД се е опитал да подкрепи "Топливо" АД, замествайки банките, като консолдирианите задължения на "Топливо" към свързани лица се увеличават до 22,6 млн. лв. към 31 март 2018 г. спрямо 9,3 млн. лв. към 31 март 2017 г., тоест увеличение с 13,3 млн. лв., което компенсира оттеглянето на банките. Ако обаче банките оттеглят и останалите 30 млн. лв. финансиране, "Синергон холдинг" трудно може да го покрие.

Затова се е стигнало до продажбата на "Ромпетрол". В бъдещите отчети на "Топливо" и "Синергон холдинг" ще излезе на каква цена се купуват бензиностанциите SNG. В темата за "Синергон холдинг" АД във форума на Investor.bg се коментира, че "От по-голямо значение е факта че и на Топливо и на Синергон ще има еднократна загуба (мои очаквания) от продажбата, рязко свиване в продажбите и ще изчезне ежегодната загуба от над 1 млн. от този бизнес."

Според счетоводителите на "Топливо" АД собственият капитал на дружеството към 31 март 2018 г. е 107,8 млн. лв. При загуба от 2,5 млн. лв. това прави отрицателна възвращаемост на собствения капитал от 2,32% само за тримесечие и ако тенденцията се запази, това ще са минус 9,28% за година, което определено е анти-постижение.  От самосебеси се налага идеята за ликвидация и уволнение на ръководството, но слоганът на дружеството е "Градим заедно от 1947 г.!", което показва, че ръководството не осъзнава загубите, които реализира, смятайки че гради нещо.

Изключително подозрително звучи и текст в челото на уеб страницата на "Топливо" АД - „Топливо АД е най-големият търговец на строителни материали, отоплителни материали и горива в страната с около 25% пазарен дял.“ Най-елементарни изчисления само за пазара на течни горива (около 7 млрд. лв. годишно), показват, че "Топливо" АД с консолидирани продажби от 210 млн.лв. за 2017 г. е с дял от едва 3%, а включвайки строителните и отоплителните материали делът му ще падне до 1%. Затова буди недоумение защо в челото на уеб страницата е записано 25%.

Консолидираните приходи от продажби на "Топливо" АД за първото тримесечие на 2018 г. са за 44 млн. лв. при повишение с 2,8% на годишна база.

Основен акционер в "Топливо" АД е "Синергон холдинг" АД с дял от 73,42%. С 0,15% или 8 308 акции собственост в самото "Топливо" АД, което опита да демонстрира вяра в собствените акции с изкупуване над цена от 4 лв.

То обаче не вдъхна оптимизъм в пазарните участници и последната сделка е при цена от 4 лв. за акция при цени до 6 лв. през 2014 г. Все пак има силен ръст спрямо 2012 г., когато цените са били и около 1,5 лв. за акция.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 5 години
Благодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
zap
преди 5 години
Много добре, Марияне!Продължавай все така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
kaputov
преди 5 години
Да добавим към това и сделките за имотите в Младост 1А,които Синергон и Топливо купиха от Бедо на цена над ?1000/квм през 2007 https://money.bg/archive/toplivo-kupuva-imoti-v-mladost-za-6-mln-evro.html и на които още нищо не е построено.Единия парцел от над 2000 квм е върнат окончателно на БАН от съда и Синергон няма ни имот нито пък си търси парите(над 5 мил.) от продавача-Бедо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
Батя
преди 5 години
Поредна много яка статия!Браво на автора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
dpetrov
преди 5 години
Крайно наложително е институции като КФН, ДАНС и Прокуратура да се заемат с некадърното и измамно ръководство на тези компании. Явно е, че нямат никаква презумция за съществуването и управлението им като публични компании, а единствено ИЗТОЧВАНЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
popo323
преди 5 години
Поредните които постепенно се източват , то и ако не са на загуба просто няма и да има де .Холдинги така объркани със заеми и връзки към обвързани дружества ,че на никой не му ясно какво точно става , ясно е само ,че всичко е голямо лапане и източване .Нищо не коментирате ,че щяха да издават нови акции , а пък старите едновременно щяха да изкупуват на 12 лв , просто чудо за българският пазар ! Имаше едно мото , " Който не играе не печели " , тук на БФБ е който не е играе , не губи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още