IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на „Софарма“ спадат с 3% през 2018 г.

Налице е очевидна промяна в приходите по региони, като делът на родния пазар от общите приходи расте стабилно

11:17 | 06.02.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>
<div>
	&nbsp;</div>

Снимка: Pixabay

 

Приходите на „Софарма“ за четвъртото тримесечие на 2018 г. се свиват на годишна база 1,3 на сто до 58,7 млн. лева, маркирайки края на една предизвикателна за фармацевтичния производител година. Предварителните годишни резултати показват, че общите приходи за годината се свиват с 3 на сто до 210,8 млн. лева заради по-слабото представяне в чужбина.

И наистина - като цяло приходите от износ спадат със 7,2 на сто до 118,9 млн. лева, докато продажбите на родния пазар отчитат противоположната тенденция, нараствайки с 3 на сто на годишна база до 91,9 млн. лева.  

Налице е очевидна промяна в приходите по региони, като делът на родния пазар от общите приходи расте от 38% до 44% за година. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
„Приходите от продажби за европейските страни намаляват със 7% в сравнение с 2017 г., основно поради намаление на приходите от продажби в Русия с 11%“, става ясно от доклада за дейността на фармацевтичната компания. Понижения отчитат продажбите и в Полша с 1%, Беларус, Балканските страни и др. За сметка на това увеличение на продажбите се наблюдава за Украйна - с 11%, Прибалтика - с 1%, Чехия и др.

Приходите от другите пазари намаляват с 8% спрямо 2017 г., основно в резултат на спад на износа за Виетнам с 15%, както и на намаление на продажбите в Кавказ и Централна Азия с 6%. 

На фона на понижаващите се приходи растат общите разходи. Като цяло оперативните разходи за цялата година са увеличени с 5,4% на годишна база до 189 млн. лева, но пък 12-месечният ръст забавя темпо срямо предишните две тримесечия. Почти всички важни категории реализират увеличение на разходите. 

И така - на фона на покачващи се разходи и свиващи се приходи оперативната печалба на дружеството спада с 34,2 на сто до 28,2 млн. лева. EBIT маржът също поема надолу, понижавайки се до 13,4 на сто спрямо 19,7 на сто преди година. 

Компанията публикува и данни за януари. През първия месец на новата година продажбите ѝ растат с 1% спрямо същия месец на миналата година, съобщават от дружеството чрез Българска фондова борса. Причината за резултата е отчетеният спад на продажбите за вътрешния пазар с 15% при ръст от 13% на износа.

За последните дванадесет месеца акциите на „Софарма“ поевтиняват с 16,86% до 3,490 лв. за брой. През миналата година бяха разпределени и два брутни дивидента в размер на общо 0,16 лв., включително 0,05 лв. под формата на първия полугодишен дивидент. Пазарната капитализация възлиза на 440 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още