IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне 15 млн. лв. се очаква да наберат МСП чрез ваучерна схема за излизане на БФБ

Подаването на документи започва през септември, а в края на годината могат да се листнат и първите дружества по програмата

12:02 | 13.07.18 г. 1
<p>
	Представители на Министерство на икономиката и на Българска фондова борса дадоха официален старт на борсовата сесия по повод обявяването на ваучерната схема.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Представители на Министерство на икономиката и на Българска фондова борса дадоха официален старт на борсовата сесия по повод обявяването на ваучерната схема. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Поне 15 млн. лв. се очаква да наберат малките и средните предприятия чрез ваучерната схема за листване на Българска фондова борса. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на дадения днес официален старт на инициативата на Министерство на икономиката и Българска фондова борса.

Общият индикативен бюджет на ваучерната схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари възлиза на 3 911 660 лева (2 млн. евро евро), като с днешното събитие стартира изпълнението на проект на стойност 1,6 млн. лв. На този етап целта е да се започне с първите предприятия, които да емитират ценни книжа и съответно ваучерите им да бъдат изплатени. Чак след като първият етап приключи, има готовност да се подпише втори договор за използването на цялата предвидена сума. 

„За да получи едно дружество ваучер на стойност 50 хил. лв., то набраната сума от капиталовия пазар трябва да е поне 500 хил. лв., като определено мога да кажа, че очакваме интерес към инициативата“, коментира Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ.

Бюджетът е осигурен по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Финансирането по схемата ще се осъществява посредством предоставянето на ваучери на стойност 50 хил. лева, като бенефициент ще бъде Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Тя ще администрира процеса и ще набира заявления за получаване на ваучер. Ваучерът ще е с валидност 9 месеца, като през този период компаниите трябва да получат одобрение на проспект за емитиране на ценни книжа от КФН и да осъществят успешна емисия за набиране на капитал (първично публично предлагане) чрез фондовата борса или чрез метода букбилдинг.

„За първи път в историята на оперативните програми те се използват с цел бизнесът да набира капитал през фондовата борса“, каза народният представител Делян Добрев. Той обясни, че одобрението по кандидатстването за ваучерите ще се дава в рамките на 10 дни и при добра организация в края на 2018 г. на БФБ могат да се листнат първите дружества по ваучерната схема. Добрев призова инвестиционните посредници да бъдат активни и да запознаят малките и средните предприятия с програмата. Според Делян Добрев между 10 и 50 пъти е възможно да се мултиплицира ефекта от вложените 1,5 млн. лв. в първия етап на програмата.

Ваучерът ще се изплаща на инвестиционния посредник при осъществена успешна емисия, което означава набран капитал не по-малък от 500 000 лв. От днес стартира изпълнението на проекта, като общите условия по процедурата вече са публикувани на сайта на агенцията, а през септември ще започне и реалното приемане на проектните предложения.

„Подобна схема се реализира за първи път в България, а нейната основна цел е да дадем стимул не само на малките и средни предприятия, но и на капиталовия пазар в страната“, каза зам.-министър Манолев. По думите му ще бъде осигурен допълнителен финансов ресурс в случай, че схемата покаже добри резултати. Според Манолев капиталовият пазар има потенциала да реализира по-големи обороти и да изиграе ролята на своеобразен мост между българските малки и средни предприятия и потенциалните инвеститори.

„81% от публичните компании на БФБ са малки и средни фирми. Убеден съм, че тази ваучерна схема ще стимулира още повече такива компании да набират капитал през борсата, за да инвестират в своето развитие и растеж.“, коментира Васил Големански, заместник-председател на Съвета на директорите на Българска фондова борса. 

Чрез новата схема ще може да се покриват разходи за услуги по подготовката на компаниите за емитиране на ценни книжа и първичното им предлагане на фондовата борса. Целта на мярката е да се осигури още една алтернатива на механизми за стимулиране на конкурентоспособността на българските предприятия чрез европейски средства. Чрез тази процедура компаниите ще имат възможност да наберат допълнителен частен капитал на базата на реалния си потенциал за развитие, оценен от независими инвеститори, който те ще могат да използват за инвестиции в разширяване на дейността си. Мярката е част от Стратегията за развитие на капиталовия пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 1
6i60
преди 5 години
Ваучерие са преднaзначени за фирмите на Делян Добрев и братчедите от Аскуу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още