IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Петрол“ АД намалява капитала си 4 пъти на извънредно Общо събрание

Размерът на вписания капитал ще бъде намален до размера на чистата стойност на имуществото на дружеството

11:57 | 04.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Петрол“ АД ще предложи на акционерите си капиталът на дружеството да бъда намален 4 пъти. Това става ясно от материалите за Общото събрание, качени на сайта на Българска фондова борса. Самото събрание е насрочено за 8 ноември.

На гласуване ще бъде подложено капиталът на „Петрол“ АД да бъде намален от 109 249 612 лв. на 27 312 403 лв. с цел покриване на загуби, като намаляването се извършва по реда на чл. 200, т. 1 от Търговския закон чрез намаляване на номиналната стойност на емитираните акции от 4 лв. на 1 лев. 

Размерът на вписания капитал ще бъде намален до размера на чистата стойност на имуществото на дружеството по чл. 247а, ал. 2 от ТЗ, става ясно още от поканата до акционерите. По този начин ще бъде спазено законовото ограничение по чл. 252, ал. 1, т. 5 от ТЗ и „Петрол“ АД да продължи да функционира като действащо предприятие.

Част от точката в дневния ред за намаляване на капитала е и овластяването на Управителния съвет на „Петрол“ АД да извърши всички необходими правни и фактически действия във връзка с изпълнение на решението на Общото събрание за намаляване на капитала на дружеството, включително да представи пред съответните държавни органи и други институции всички относими и изискуеми документи за вписване на промяната в капитала и номиналната стойност на акциите в Търговския регистър, Централен депозитар, Комисия за финансов надзор и БФБ. 

Право на глас в Общото събрание имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери 14 дни преди датата на ОСА, или към 25 октомври 2018 г. Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на борсата, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в Общото събрание е 23 октомври 2018 г. 

След гласуване на капитала той ще бъде в размер на 27 312 403 лв., разпределен в същия брой безналични акции с номинална стойност 1 (един) лев всяка.

Интересен факт е, че в края на октомври миналата година Общото събрание на акционерите на дружеството увеличи номиналната стойност на емитираните от „Петрол“ АД акции от 1 лев на 4 лева.

Увеличението се осъществи чрез обединяване на 4 съществуващи към тогавашния момент акции, всяка една с номинална стойност от 1 лев, в 1 нова акция с номинална стойност от 4 лева.

В резултат от увеличението на номиналната стойност на емитираните акции чрез процедурата по обратен сплит броят на акциите, които формират капитала на „Петрол“ АД, беше намален от 109 249 612 броя на 27 312 403 броя, като е запазен размерът на капитала на 109 249 612 лева.

Към 31 декември основни акционери в дружеството са „Алфа Кепитъл“ АД с 28,85%, „Юлинор“ ЕООД с 23,11% и „Перфето консултинг“ ЕООД с 16,43%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още