IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От кои компании и суровини ще печелим на финансовите пазари през 2020 г.

Корекцията на пазара е свързана с изборите в САЩ, прогнозираха Бисер Варчев, водещ на Insider, и Андрей Стойчев, изпълнителен директор на Roksure

15:15 | 20.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ниските цени на суровини като какао, кафе, захар, се оказаха доста благоприятна среда за швейцарския хранителен гигант Nestle и компанията се възползва доста умело от подходящия тренд в сектора на суровините, което води до по-големи печалби, респективно до очаквания на ръст на акциите. Това обясни Бисер Варчев в студиото на Insider на Bloomberg TV Bulgaria.

Собственикът на „Варчев финанс“ прогнозира, че  това ще доведе до по-големи печалби и респективно до очаквания за ръст на акциите. Той напомни, че предаването е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и активи.

Интерес към Nestle

„Наскоро Nestle завърши програмата си за собствено изкупуване на собствените си акциите си на стойност 20 млрд. швейцарски франка и смята да повтори плановете си за ново обратно изкупуване със същата сума веднага в началото на годината, разкри експертът. – Новата програма на Nestle вероятно ще приключи до края на декември 2022 г. Това вероятно ще провокира допълнителен интерес към компанията, тъй като защото намаляването на броя на акциите води до изстрелване на цената в посока топ.“

Варчев посочи, че пазарът е потвърдил тренда на покупката и това дава допълнителен тласък за откриване на дълга позиция.

Откритието Digital Realty

„Другият финансов инструмент е за Digital Realty недвижими имоти – сгради, в които се съхранява сървъри с колосален капацитет. В САЩ са продадени десет базови сгради на стойност приблизително 557 млн. долара и този ход е голяма стъпка към целта на Digital Realty, като първо е да финансира растежа си със свежи средства, и второ – да диверсифицира източниците си си на собствен капитал, разкри Варчев. – Основната цел е преминаване към етап на ускорен растеж, тъй като тези постъпления се преразпределят в нови възможности за инвестиции. Значителна корекция  в цената на акциите на тази компания ни предостави възможност да купим евтино.“

Според водещия на Insider ще се търси нов ход след като се изчака нова корекция на пазара.

В какво да инвестираш

Бисер Варчев информира, че в портфейла на неговата компания има 15-20 финансови инструмента – петрол, злато, пет-шест валутни инструмента, „индекса на страха“ VIX, който е индикатор на инвеститорския страх.

„Търсенето на обрат на пазара след продължителен тренд е трудно и може да се окаже скъпо и разочароващо“, предупреди експертът за търсенето на балансиран портфейл.

В анализа си Андрей Стойчев, изпълнителен директор на финтех компанията Roksure, напомни, че няколко години подред виждаме и обсъждаме ултра високи цени на индексите, които обаче се опитват да ни опровергават с по-високи нови върхове.

„Не бих се изказал, че всеки момент ще видим корекция. Смятам, че високите нива на индексите са плод на силно пазарно ориентираната политика, която водят САЩ. Цялата  концепция на Тръмп, който колкото и да е спорен като характер и личност и за някои решения, той се опитва да докара все повече и повече бизнес в Щатите, да задържи бизнеса там. Самите търговски войни, които се водиха там и продължават да се водят, въпреки че преминават на следващо ниво, пак са в посока да имат икономическа изгода във финансово изражение САЩ в сравнение с Китай, пък дори и с Европа, е мнението на експерта. – Промяната в данъчната  структура, ориентирана към големите компании в Щатите, също оказва влияние. Като се съберат заедно всички тези неща, допринасят за този оптимизъм на инвеститорите към американските индекси.“

Стойчев подчерта, че свежите пари с ниски лихви също оказат влияние, въпреки че „имаше един период, когато всъщност Фед започна да покачва, според Тръмп, по-агресивно, отколкото е необходимо“.  „След неговата пряка или непряка намеса имаше едно охлаждане на намерението за покачване на лихвите, което допринесе до по-голям апетит към тези рискови активи“, заяви той.

Андрей Стойчев не очаква корекции до изборите в САЩ. „Но след тях или преди тях ще има дълбока корекция около 20%, но дотогава  залагам, че индексите ще се задържат на тези нива или една идея по-високи. Има цял трейдърски сезон да се мине“, очаква специалистът.

Ще има ли здравословна корекция до изборите на президент в САЩ. „Всичко е възможно на пазара. Аз не бих продал индекси, а бих си купил злато като застраховка, въпреки че то има спорни застраховки около инвестиционната си стойност, защото около него има само разходи“, посочи Стойчев и потвърди, че за периоди, в които са се „надули“ най-образно пазарите и „аха да тръгнат надолу“, това е нормално.

За своята компанията Roksure, свързана с риск мениджмънтът, в която работи с брокери, Стойчев разясни, че най-важното е да „имплементираме наши практики, за да се намалят рисковете“.

Вложенията в биткойни

Какво се случи с цената и ще има ли ново поскъпване, или то е изконсумирано, предстои да разберем.

“Биткойн инвеститорите се приготвят за значителни печалби през 2020 г. заради предстоящия разполовяване на биткойн блока, което означава, че копачите на биткойн ще започнат да получават два пъти по-малко монети”, пресмята Бисер Варчев.

По думите му сега биткойнът е най-интересният инструмент и биткойн трейдърите „полудяха“.

„Каква е цената е как ще продължи тя – зависи от силната съпротива, твърди водещият на предаването Insider. – Притеснява ме, че при биткойна цената е на супер прекупена територия, предупреди Варчев и сподели личното си очакване е, без това да е препоръка за инвестиционно решение, че цената ще реварсира и ще коригира сегашната подкрепа 7700 -8000.

Коя е любимият инструмент и любимата стратегия на Андрей Стойчев? Защо при форекс търговията се печели, но и губи?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Изказаните мнения не са повод за вземане на инвестиционно решение!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още