IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Определиха компаниите с най-добро корпоративно управление на БФБ

Промените в индекса CGIX влизат в сила от 24 юни

17:14 | 10.06.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Националната комисия по корпоративно управление (НККУ) определи състава на индекса на публичните компании с най-добро корпоративно управление за период от една година, съобщават от Българска фондова борса. Класирането на компаниите е направено на база покриването на минималните критерии за ликвидност (21 компании ги покриват), предоставените карти за самооценка (12 компании са предоставили такива карти) и гласуването на членовете на НККУ.

Крайното класиране е следното:

1. "Индустриален Холдинг България" АД - София
2. "Албена" АД - к.к. Албена
3. "Корадо-България" АД - Стражица
4. "Софарма" АД - София
5. "Монбат" АД - София
6. "Химимпорт" АД - София
7. "Българска фондова борса" АД - София

„Корпоративното управление е и един от най-критичните елементи, изследвани обстойно от инвеститорите във всяка една листната компания и цялостното му подобряване води до качествена промяна в облика на финансовите пазари“, каза Иван Такев, председател на НККУ и изпълнителен директор на БФБ.

От предишния състав на индекса CGIX отпадат "Стара Планина Холд" поради непокриване на критериите за ликвидност на индекса, както и "Сирма Груп Холдинг", и ТБ "Централна Кооперативна Банка" поради непредставяне на карта за самооценка.

Тегловите и фрий-флоут коефициенти за новите емисии от индекса ще бъдат оповестени допълнително от БФБ. Промените влизат в сила от 24 юни 2019 г.

Националната комисия по корпоративно управление е създадена с цел насърчаване прилагането на добрите практики за корпоративно управление и развитието на Българския национален кодекс за корпоративно управление (БНККУ или Кодекса).

Комисията е постоянно действащ независим орган, създаден на 3 септември 2009 г. под егидата на Българска фондова борса (БФБ) и Комисия за финансов надзор (КФН), с подкрепата на Световната Банка и Международната финансова корпорация (IFC). От 2014 г. НККУ е юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на дейност в частна полза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
GG-BG
преди 4 години
+++ да допълним по "топ" списъкът по-горе - "Монбат" АД за вътрешната им сделка за "Левента" /с което ощетиха миноритарите, а даже не я обявиха както изисква закона/; "Софарма" за предоставения заем на "Доверие"" за покупка на банка в Молдова, вместо да насочат средствата за развитие на основния бизнес вкл. Трейдинга и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
15%
преди 4 години
Типичен пример за безобразноста на държавните институции! Толкова ли няма поне 1 човек, който малко от малко да има наченки на мъжество и да не бъде изтривалка? Пазят си заплатките и бонусите с цената на достйнството си, с цената на примера пред децата си! Като ги питат утре близките им дали са постъпвали правилно през живота си какво ли ще отговорят?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
BSEtrader
преди 4 години
От борсата нещо да не са пили? Химимпорт, дето към 10 юни още не са предали годишен консолидиран отчет и такъв за първо тримесечие, за което сроковете бяха съответно края на април и края на май. Добри критерии имат явно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още