IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн покупките увеличиха печалбата на „Спиди“ с 60% през тримесечието

След резкият скок през второто тримесечие, търсенето на куриерски услуги до голяма степен се нормализира

14:44 | 30.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: &quot;Спиди&quot; АД</em></p>

Снимка: "Спиди" АД

Преориентацията на потреблението към онлайн магазините повиши тримесечната печалба на „Спиди“ с 60% до 19,5 млн. лв. към края на септември, показва консолидираният отчет на дружеството, разпространен чрез БФБ – София.

Търсенето на куриерски услуги за реализиране на доставките значително се е повишило, като куриерската компания отчита и 61% ръст на печалбата на годишна база спрямо финансовия резултат в размер на 12,1 млн. лв. през септември 2019 г. Това подобрява рентабилността на Групата до близо 10%. От отчета се вижда, че печалбата още през юни е била в размер на 12,2 млн. лв. , колкото е бил нейния размер в края на деветмесечието през миналата година.

След резкия скок през второто тримесечие търсенето на услугите до голяма степен се нормализира, като онлайн сегментът се задържа до нива близки до тези от второто тримесечие, като същевременно се възстанови бизнес активността, съобщава от куриерската компания.

В резултат на това, Групата „Спиди“ успява да поддържа темповете на растеж съизмерими с високите нива от предходната година – 23,3% ръст на проходите от дейността, като приходите от куриерски услуги достигат 189 млн. лв.

Международните доставки продължават да реализират изпреварващ ръст от 36% поради добрите резултати от операциите в Румъния и на нарасналото търсене на доставки за страните от Централна и Югоизточна Европа.

Броят превозени пратки през тримесечието е надхвърлил 36 млн. броя, с 28,4% повече от същият период на миналата година. Изпреварващият ръст на пратките е в резултат на увеличаващата се тежест на индивидуалните клиенти и В2С сегмента.

Други оперативни приходи също са свързани с основната дейност на „Спиди“ АД и имат регулярен характер и се формират основно от наеми на автомобили (3,3 млн. лв. за периода). Приходите от продажба на стари автомобили също имат регулярен характер, като през периода има спад от около 30%, поради ниският брой обновени автомобили в България.

Основните разходи са за подизпълнители и възнаграждения като увеличението им е обвързано с увеличението на пратките. Възнагражденията нарастват с 20,5% поради по-големия брой служители, което се компенсира с подобрена производителност и въвеждането на нови технологии и процеси.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Растящият дял на международните пратки води до изпреварващо нарастване на разходите за подизпълнители, което се компенсира от реализираните икономии от мащаба и подобрения в процесите. Нарастването на последните с 26,2% слабо изпреварва увеличените на приходите, но е под темповете на ръст на обработените пратки.

При наложените платежи се увеличава дела на клиентите, които заплащат с кредитни и дебитни карти, което е свързано с допълнителни разходи за банкови такси.

Ниският ръст на разходите за материали се дължи на 15,5% спад на разходите за гориво. Ограниченията при придвижването доведоха до значителен спад на търсенето на петрол и съответно на цените на горивата. Този спад няма влияние върху финансовия резултат, тъй като цената на горивото, чрез допълнителната такса гориво, е компонент в общата цена за клиента. По-ниската цена на горивото кореспондира с намаление на крайната цена за клиента.

В същото време въведените мерки за защита и превенция от разпространение на зарази е довело до значителни допълнителни разходи за предпазни средства, дезинфектанти, облекла и други консумативи за над 750 хил. лв. Останали разходи са с минимални изменения.

Към 30 септевмри 2020 г. регистрираният капитал на дружеството майка се състои от 5 377 619 на брой обикновени акции с номинална стойност в размер на 1 лв. за акция. Най-големият акционер в дружеството е „Спиди – Груп“ с 65,09% от капитала. GeoPost SA France притежава 24,8% от капитала, а останалите 10,10% са в ръцете на други физически и юридически лица.

От началото на годината акциите на „Спиди“ поскъпват с 19% при пазарна капитализация от 317,28 млн. лв.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още