IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите кодове на компаниите на БФБ ще се прилагат от 15 февруари

Ръководството на БФБ счита, че това ще улесни всички участници на капиталовия пазар

13:07 | 27.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Българска фондова борса променя кодовете на компаниите с нови, интуитивни и по-близки до техните имена от 15 февруари, съобщи борсовият оператор. 

Ръководството на БФБ счита, че това ще улесни всички участници на капиталовия пазар. Процесът по обсъждане на новите борсови кодове започна в средата на месеца, като те бяха съгласувани с близо 300 емитенти на пазара.

Междувременно борсата, която също е публична компания, смени кода си на „BSE“ в понеделник.

Предвид необходимостта борсовите членове, информационните агенции и другите потребители да адаптират системите си, промяната в кодовете на емитентите на акции и на финансови инструменти, допуснати до търговия, ще бъде в сила от 15 февруари 2021 г., се посочва още в изявлението на борсовия оператор.

С технологичното обновление на търговската система Xetra беше установена възможност борсовите кодове, използвани от БФБ, да бъдат персонализирани, с ограничение за броя символи в момента до четири.

БФБ предоставя настоящата възможност за промяна на борсовия код на издадените инструменти еднократно и безплатно, като планира в бъдеще при желание от страна на емитентите и при наличието на възможност да бъде извършвана промяна при спазване на определена процедура и след заплащане на такса.

Със следващата версия на Т7 ще бъдат адаптирани и борсовите кодове на емисиите облигации, което се очаква да се случи през втората половина на 2021 г.

Припомняме, че с преминаването към системата Xetra през 2008 г. поради спецификата на инфраструктурата не бе възможно да бъдат запазени оперираните дотогава на БФБ борсови кодове, тъй като голяма част от тях бяха дублирани от други борсови кодове в рамките на Хetra, която тогава обслужваше редица държави, а именно Германия, Австрия, Ирландия и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още