IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непознатата доскоро „235 Холдингс“ възнамерява да набере 20 млн. лв. чрез БФБ

Компанията ще инвестира в изграждане на 4 жилищни сгради в София, насочени предимно към чужденци

13:00 | 12.04.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Непознатата допреди няколко месеца компания от сектора на недвижимите имоти "235 Холдингс" ЕАД ще се опита да набере близо 20 млн. лв. чрез листване на Българска фондова борса (БФБ - София), които приоритетно ще бъдат инвестирани в придобиване на апартаменти и жилищни комплекси.

От проспекта, одобрен от Комисията за финансов надзор, става ясно, че в случай че емисията бъде записана в пълен размер - 19,9 млн. лв., нетните постъпления ще бъдат в размер на 19 888 347 лв., които приоритетно ще бъдат инвестирани в придобиване на апартаменти и жилищни комплекси с цел отдаване под наем, управление, преустройство и/или последваща препродажба, както и придобиване на участия в компании, които инвестират в такъв тип недвижими имоти. В такива проекти ще бъдат инвестирани до 13 921 843 лв., представляващи до 70% от стойността на набраните в следствие на публичното предлагане средства. В тази сума ще бъдат включени и придобиване на терени в и извън регулация с цел строителство и препродажба.

Предвижда се придобиване на ценни книжа в компании от други сектори - до 5 966 504 лв., представляващи до 30% от стойността на набраните в следствие на публичното предлагане средства.

В случай че емисията бъде записана в минимален размер, при който тя ще се счита успешна – 5 млн. лв., нетните постъпления ще бъдат в размер на 4 988 347 лв. До 70% от тази сума (3,491 млн. лв.) ще бъдат инвестирани в придобиване на апартаменти и жилищни комплекси и терени в и извън регулация с цел строителство и препродажба.
В рамките на тази сума ще бъдат сведени и придобиванията на участия в компании, които развиват дейност в предоставяне на услуги, свързани с недвижимите имоти.

Придобиване на ценни книжа в компании от други сектори ще бъдат за до 1,496 млн. лв., представляващи до 30% от стойността на набраните в следствие на публичното предлагане средства.

При набиране на пълната сума от 19,9 млн. лв. дружеството възнамерява да изгради четири жилищни сгради с по 16 апартамента всяка, да закупува и в последствие преустройва готови жилища, да закупува готови проекти за изграждане на жилищни сгради, както и да придобие мажоритарно участие в три дружества – за строително-инвестиционни услуги, софтуерно инженерство в областта на недвижимите имоти и за управление на имоти.

Инвестициите в недвижими имоти дават възможност за постигане на по-висока доходност и възвръщаемост и поради тази причина все повече капитали се насочват към сектора, посочва компанията в проспекта си. Според дружеството предвод по-ниските разходи, засиленото търсене на площи в различните сегменти от пазара, потенциала за ръст на цените и добрата възвръщаемост, ниските данъци, членството в Европейския съюз и стабилната валута, обвързана с еврото, българският пазар става атрактивен и за чуждестранните инвеститори.

„Изградените жилищни сгради ще бъдат отличен избор за чуждестранните граждани, работещи и живеещи в България“, споделят от „235 Холдингс“ след проведено от тях проучване, според което много чуждестранни граждани, които живеят и работят в България и най-вече в София, се затрудняват да намерят подходящо жилище, отговарящо на техните стандарти.

Плановете на компанията ще стартират до 6 месеца след приключване на публичното предлагане. 

Мащабните планове на компанията ще започнат с придобиване на мажоритарно участие в дружество, предлагащо строително-инвестиционни услуги. Чрез тази строително-инвестиционна компания ще бъдат закупени парцели за изграждане на четирите жилищни сгради с по 16 апартамента на две нива всяка. Предвиждат се два типа апартаменти – от 90 кв. м. и 60 кв. м. Концепцията за жилищните сгради е да се поднесе на българския пазар нов вид достъпни и гъвкави жилищни помещения.

Предлаганите жилища ще бъдат в класа „луксозни имоти” и ще бъдат проектирани и изградени така, че да задоволяват изискванията на клиенти с високи доходи.

Покупката на парцелите за строителство и изграждането на жилищните сгради ще бъде финансирано от строително-инвестиционното дружество, като размерът на инвестицията ще бъде до 7 млн. лева. След получаване на разрешение за строителство дружеството възнамерява за започне да предлага за продажба 80% апартаментите от двете сгради на цени в диапазона 1600-2000 евро кв.м. Бъдещите планове на „235 Холдинг” ЕАД включват и дългосрочно отдаване под наем на цени в диапазона от 650 до 1000 евро на месец на част от построените апартаменти.

Дружеството планира да получи Акт 16 и да въведе в експлоатация планираните сгради до края на 2019 г.

Извън планирания строеж на четири жилищни сгради „235 Холдингс” ЕАД планира да закупи готови жилища в луксозни сгради или затворени комплекси в град София, които да бъдат преустроени съгласно концепцията на дружеството за предоставяне за продажба или наем, жилища, които да отговарят на високи стандарти. Планираният размер на разходите е до 2,7 млн. лв.

Дружеството планира и при подходящи условия да закупува готови проекти с предстоящо или започнало строителство. Предвижда се преустрояване на сградите от гледна точка на висока енергийна ефективност. Планираният размер на разходите е до 4 млн. лв.

В инвестиционните намерения на компанията с цел диверсификация на портфейла е включено и придобиване на дялови участия в дружества, опериращи извън сектора на недвижимите имоти, като се планира финансирането да бъде в размер до 4,5 млн. лв.

Дружеството възнамерява да остави свободни 1,5 млн. лв., което би му позволило да реагира бързо при поява на атрактивна оферта, чието приемане би донесло по-висока доходност.

Мениджмънтът на „235 Холдингс“ смята, че реалният срок за усвояване на максималният размер на сумата, набрана от публичното предлагане на акции - 19,9 млн. лв. - е до първата половина на 2020 г.

Също така до 6 месеца след приключване на публичното предлагане, „235 Холднигс” ЕАД планира, да придобие мажоритарно участие в дружество за софтуерно развитие в София. Размерът на инвестицията по този проект ще бъде до 750 хил. лева (до 15 % от 5 000 000 лева – сумата, при която публичното предлагане ще се счита за успешно).

Предвижда се разработване на интернет платформа, свързана с пазара на недвижими имоти, чийто потребители да бъдат както български, така и чуждестранни физически и юридически лица.

В случай, че бъдат набрани суми в размер до 5 млн. лв. „235 Холдингс” ЕАД планира да построи две, вместо четири, жилищни сгради с характеристики, описани по-горе, за до 3,5 млн. лв. В този случай дружеството няма да закупува готови жилища или проекти за строителство. Покупка на парцели за бъдещо развитие на дружеството ще бъде извършено след успешна продажба на построените жилища. Също така „235 Холднигс” ЕАД планира придобиването на на участия в дружества, опериращи в други сфери да не надвишава 500 хил. лева.

Учредител на „235 Холдингс” ЕАД и едноличен собственик на капитала е „Гламфорд” ЕООД, която се представлява от управителя Марийка Георгиева Латева, едноличен собственик на капитала му.

Марийка Георгиева Латева в качеството си на едноличен собственик на капитала на „Гламфорд” ЕООД, което от своя страна е собственик на 100 % от капитала на „235 Холдингс“ ЕАД, е краен собственик, притежаващ непряко 100 000 броя акции от капитала на „235 Холдингс“ ЕАД или 100% от правата на глас в Общото събрание .

„235 Холдингс” ЕАД се контролира пряко от „Гламфорд” ЕООД и непряко от Марийка Георгиева Латева. Компанията е учредена на 22 август 2017 г. и все още не е развивала активна дейност. Единствените краткотрайни активи, които дружеството притежава към 30.09.2017 г. са парични средства по разплащателна сметка в банка в размер на 96 хил. лева. Към 30.09.2017 г. дружеството не отчита дългосрочни и краткосрочни задължения.

Капиталът, с който дружеството е учредено на 22 август 2017 г. е в размер на 100 000 лв. Промяната в собствения капитал на дружеството към 30.09.2017 г. се дължи на натрупани разходи, отразени в текущия финансов резултат - загуба от 4 хил. лв.

За инвестиционен посредник по процедурата по публично предлагане е избран „Капман” АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
Пенчо Славейков
преди 5 години
Мирише ми, че Цецко Василев е свършил джобните и се опитва да навлезе отново но БГ пазара, този път със сменено поприще !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
pecan
преди 5 години
*** също набира капитал от 25 милиона лева с цел направа на ракиени казани . Фирмата му има активи глинена колиба в село Хачипетрово и пластмасови бурета 5 броя .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Тъпо парче
преди 5 години
Пенсионерката Марийка успя да задмине и Гинчето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още