IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натали Илчева: Основен губещ за изминалата седмица на БФБ - синият чип "Монбат"

Според старшия финансов анализатор на "Елана Трейдинг" ясната визия и добрите стратегически решения се възнаграждават от пазара

16:23 | 12.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Доверие и репутация се градят бавно, но се рушат мигновено. Това важи в пълна сила и за българския капиталов пазар. Има много фактори, които определят представянето на пазара, но тази седмица за него движещата сила беше именно доверието. Защото освен добра доходност, инвеститорите искат прозрачност в действията от страна на компаниите, в които инвестират.

Така основен губещ за изминалата седмица по тази линия се оказа синият чип "Монбат", а причината – информация за поредицата от свързани сделки, в резултат на които "Монбат" придобива свързаната с мажоритарните ѝ собственици компания Левента от Приста Ойл. Липсата на официално обявяване на сделката от страна на "Монбат" беше прието отрицателно от пазара, което намери израз в близо 10% спад в цената на акцията в рамките на последните пет дни.  

Излизайки от мащаба на изминалата седмица, картината на БФБ през последните няколко месеца не изглежда по-оптимистично. Основният борсов индекс SOFIX е в територията на най-губещите индекси в Европа. Причините, довели до това, са комплексни и се коренят в ниската степен на ликвидност, по-скромните финансови резултати, които голяма част от компаниите отчетоха през 2018 г. в сравнение с 2017 г. и минорните очаквания за развитието на българската и глобалната икономика.

Разбира се, уместно е да обърнем внимание и на положителните новини, които внасят светъл лъч, а именно, че и тази година регулярно раздаващите дивиденти компании ще отделят част от печалбата си за своите акционери. Сред някои дори се наблюдава увеличение, какъвто е случаят на "Корадо България", "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ, компаниите от групата на "Стара планина холд"*.

Най-новото дружество на БФБ "Градус" още през декември миналата година също обяви, че ще изплати първия си дивидент. Така средно доходността, която инвеститорите могат да очакват е около 4-5%. На фона на нулевите лихви по банковите депозити, това би могло да доведе до засилване на интереса към акциите на компаниите през следващите седмици.

В по-дългосрочен план инвестициите, насочени към стратегическо развитие на емитентите на БФБ, също ще бъдат двигател на пазара. Това се усети по-рано тази година, когато "Доверие Обединен холдинг" обяви намерението си, а впоследствие и финализира сделката за придобиването на втората по големина банка в Молдова. Покачването в цената на акцията от 70% отразява надеждата на инвеститорите за силна регионална експанзия на бизнеса. Ясната визия и добрите стратегически решения се възнаграждават от пазара, а свидетелство за това е "Спиди", чиито успешни инвестиции доведоха до рекорден резултат през 2018 г. Съчетано с добра комуникация и висока степен на прозрачност спрямо миноритарните акционери, това доведе до ръст на цената на акцията от над 20% за последната една година.

Можем да заключим, че инвеститорите искат да видят добри финансови резултати и висока доходност, но всички знаят, че възходящият тренд не е безкраен. Това, което би ги задържало дългосрочно, е защита на правата на миноритарите, ясна стратегия, последователност в действията и прозрачност в отношенията. При наличие на тези фактори ще видим повече хора, готови да инвестират на БФБ, което ще спомогне и за подобряването на ликвидността.       

*На база публикуваните към момента покани за общи събрания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още