IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На БФБ започна търговията с още четири фонда на "Експат"

Вече се търгуват четирите индексни борсово търгувани фонда за Словакия, Унгария, Словения и Хърватия

16:01 | 13.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Започна търговията с дялове на четири нови индексни борсово търгувани фонда (ETF) на БФБ-София.

Фондовете са: Expat Slovakia SAX UCITS ETF, Expat Slovenia SBI TOP UCITS ETF, Expat Hungary BUX UCITS ETF и Expat Croatia CROBEX UCITS ETF, и са създадени от управляващото дружество "Експат Асет Мениджмънт" ЕАД, съобщиха от фондовата борса.

Борсовите им кодове са съответно: SK9A, SLQX, HUBE и ECDC.

Фондовете се търгуват в Сегмент борсово търгувани продукти на Основния пазар BSE на БФБ-София. Те ще следват движението на основните индекси за акции на борсите в Словакия, Словения, Унгария и Хърватия.

„С новите фондове БФБ-София стана единствената платформа в региона, предлагаща пряка възможност за следване на представянето на толкова пазари от Централна и Източна Европа. Убедени сме, че това ще даде допълнителен тласък в ликвидността на капиталовия ни пазар“, каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.

Номиналната стойност на един дял от фондовете е 1 евро. Дяловете са безналични, поименни, свободно прехвърляеми.

Маркет-мейкър на емисиите е инвестиционният посредник "БенчМарк Финанс" АД. Максималният размер на отклонението в процент между котировките “купува“ и „продава“ (спред) е 5%.

Минимална стойност на котировката в парично изражение към момента на въвеждането ѝ е равностойността на 2 500 лв. в евро.

Четирите фонда са част от семейството от 11 ETF инструмента, управлявани от "Експат Асет Мениджмънт". Те покриват основни индекси на акции от 11 държави от ЦИЕ и дават ликвидна и диверсифицирана експозиция към пазари, за които до момента почти няма аналогични продукти, лицензирани по UCITS директивата.

Първият борсово търгуван фонд на "Експат" – Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, следващ движението на българския индекс SOFIX, стартира през 2016 г. и вече се търгува както на БФБ, така и на Frankfurt Stock Exchange (XETRA).

През януари на БФБ бяха регистрирани фондовете, следващи индекси от Чехия, Полша, Румъния и Гърция. Така заедно с новите четири, броят на индексните борсово търгувани фондове на БФБ-София става девет.

Към края на февруари предстои листването на последните два фонда на Експат, следващи основните индекси на Македонската и Белградската борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още