IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Веселинов: Планираме активите на Expat SOFIX ETF да се удвоят до Нова година

Професионалният инвеститор Стефан Стефанов прогнозира продължаване на позитивния тренд на БФБ след края на политическата несигурност

13:04 | 18.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Планираме до Нова година активите на Expat SOFIX ETF да се удвоят, а в следващите месеци да достигнат 100 млн. лв.“, заяви Никола Веселинов, оперативен директор в дружеството, което управлява борсово търгувания фонд - „Експат Капитал“, по време на Investor Finance Forum, който се провежда днес в Интер Експо Център в София.

„Около 1/3 от сегашните вложения във фонда в размер около 24 млн. лв. са от частни индивидуални инвеститори, а около 2/3 са от институционални инвеститори, благодарение на 4 от най-големите пенсионни фондове. Пенсионните фондове решиха, че ETF-ът е важна част от инфраструктурата на пазара ни и инвестираха в този проект, като смятаме, че ще продължим да работим с тях“, каза Веселинов.

„За нашия пазар очаквам сериозно повишаване на ликвидността и оборотите. Това е част и от нашата мисия с ETF-а, който е проект, започнат отдавна. Той е не само проект от бизнес гледна точка, с него искаме да развием и родния ни пазар. Няма развит пазар, върху който да няма такъв продукт. Всички развити пазари имат много ETF-и“, сподели оперативният директор в „Експат Капитал“.

По думите му от историята в малките западни държави може да се види, че техните борси не просъществуват. Затова Веселинов вярва, че платформата SeeLink ще окаже положителен ефект за включените в проекта пазари.

Съветът за развитие на капиталовия пазар е бил подписан от всички участници вчера, съобщи Карина Караиванова, председател на Комисията за финансов надзор, при откриването на Investor Finance Forum.

„Всички усетиха раздвижването на пазара ни в последните месеци по стойността на портфейлите си, която се увеличи. Сега и оборотите са по-големи. Доскоро се задържах пред екрана по час-два, сега доста повече. Вече има доста неща за отиграване, например при Софарма имаше цени от 2,9, после 2,5 и накрая 2,75 лв., което са добри движения за отиграване“, заяви Стефан Стефанов, професионален инвеститор, един от изявените участници във форума „Коментари“ на Investor.bg.

“Може би ще има задържане на възхода на пазара поради политическите неразбории. Надявам се да няма спад. Може би пазарът стана интересен за тези, които след КТБ са стояли отстрани. Предлагането сега не е голямо, преминаха известни разпродажби от чужденци и няма да има по-сериозен спад през периода на политическата нестабилност. След известен рейндж и проясняване на политическото бъдеще трендът нагоре ще продължи“, прогнозира Стефанов.

“ETF-ът представлява интерес за мен в няколко аспекта, първо като инвестиционна възможност. Първите дни купих от фонда спекулативно, а от друга страна, за да подпомогна стартирането на фонда. Дори се постарах да стесня спреда, заставайки като купувач и продавач, така че да притисна маркетмейкърите да стеснят спреда. От друга страна ми е интересен, защото може да купувам от него или да му продавам от позициите в SOFIX. Той е още един играч, с който можем да играем на този терен, на БФБ. Също така фондът много улеснява достъпа на непрофесионални инвеститори, например такива, които не са доволни от доходността на депозитите си, лесно може да имат експозиция към целия пазар, а не към една компания. Отделно че предоставя и възможност на чуждестранни инвеститори да инвестират лесно у нас. Особено когато направят крос листинг в Лондон“, смята инвеститорът.

На въпрос как да се върнат към българския пазар професионалните инвеститори, които като че ли вече инвестират в чужбина, Стефанов отговори: „Основната причина да напуснат пазара ни е ликвидността. Аз намирам начин да се справя. Но аз съм по-рисков играч. Предпочитам вместо да съм планктон на западните пазари, тук да съм ако не акула, то поне среден размер хищна риба“, посочи той.

„Смятам, че регионалните пазари се движат в пакет и ще има ефект на догонване, ако единият изостане“, е отговорът му по отношение на ефекта от SeeLink.

Още две борси ще се включат към SeeLink, като от 5 декември това ще е борсата в Белград, а през януари 2017 г. и тази в Любляна (Словения), съобщи Илиян Димитров, главен експерт в Дирекция „Корпоративно развитие“ на БФБ-София. Досега в проекта участваха Хърватия, Македония и България.

На въпрос на Investor.bg има ли вече сделки през SeeLink и колко са на ден, Димитров отговори, че е имало няколко тестови сделки в началото, но все още няма инвестиционен посредник, които да е свързал системата си към SeeLink.

INVESTOR Finance Forum се проведe с подкрепата на ActivTrades, Пощенска банка, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Euro-Finance, Admiral Markets, Karoll, BenchMark, Sirma Group, BISAM, Индустриален Холдинг България, ПОК Доверие. Форумът се проведе с партньорството на институционалните партньори БФБ, АДВИБ, АТБ, БАЛИП, БАУД, БАДДПО и с медийното партньорство на See News, Smartmoney.bg, Forexnews.bg, сп. Мениджър, Forbes Bulgaria. Технологичен партньор на форума е Dell, а партньор за провеждане на коктейла The Macallan.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
_1912_
преди 7 години
С кой ник пише във форума тази средна по размер хищна риба която не иска да е планктон на западните борси? Бързо да си признае... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още