IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Кичуков: Очаквам плавният ръст на SOFIX да продължи

Предстоящото ребалансиране на БФБ доведе до относителна предпазливост на инвеститорите, коментира брокерът на Райфайзен банк

15:19 | 09.03.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Настроението на Българска фондова борса (БФБ - София) е относително спокойно, като напрежение се усеща от предстоящото ребалансиране на борсата и особено на основния индекс.

„Относителната предпазливост на инвеститорите може да се отдаде донякъде и на предстоящото ребалансиране на индексите на БФБ и особено на SOFIX“, коментира пред Investor.bg Николай Кичуков, старши брокер „Продажби на капиталови пазари“ на Райфайзен банк.

Дали ще има промени предстои да разберем, като могат да отпаднат компаниите с пазарна капитализация близка до границата от 40 млн.лв. и тези с най-ниска пазарна капитализация на „фрий флоута“, а както обикновено, кандидати да заемат техните места не липсват. 

„На фона на гореизложеното си заслужава да отбележим представянето на индекса SOFIX, който вчера приключи пета поредна сесия с повишение. Родният бенчмарк не е сред най-добре представящите се индекси в региона от началото на годината, но въпреки това е повишил стойността си с малко над 6%, а за последните 12 месеца е реализирал впечатляващ ръст от приблизително 40%“, коментира Кичуков.

Той очаква плавният ръст на SOFIX да продължи и през следващите месеци поради редица фактори, между които добрите перспективи пред компаниите попадащи в индекса, свързани с очакванията за икономически растеж в страната и Европа и наличието на свободен паричен ресурс, който би могъл да потърси по-висока доходност на капиталовия пазар.

След като вчерашната борсова сесия не предложи особено силни емоции за инвеститорите на БФБ, търговията с по-ликвидните акции и в четвъртък продължава да се извършва в тесни граници.

На този фон индексите отчитат минимални изменения, а оборотът към 12 часа възлиза на малко над 259 хил. лв. Най-търгуваната акция до този момент на деня е тази на Алкомет АД.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още