IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монбат ще придобие рециклиращи мощности в Италия

Очаква се договорът да бъде подписан до края на септември 2017 г.

18:46 | 26.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическата група Монбат ще придобие лицензирания рециклиращ завод на Piombifera Italiana S.p.A. в Бреша, Италия, съобщи компанията ден преди срещата си с инвеститори и медии, на която е предвидено да разясни детайли за инвестиционната си политика.

Новата придобивка ще се интегрира в структурата на Monbat Recycling като част от новоучреденото дъщерното дружество Monbat Italy S.p.A. и ще оптимизира преработката на употребявани батерии от Западна Европа. 

Инвестицията е част от стратегията за растеж чрез географска диверсификация на мощностите, като се очаква сделката за покупка да бъде подписана до края на този месец.

Piombifera Italiana S.p.A. е  създадена през 1978 година в Италия и днес се нарежда сред трите най-големи рециклиращи мощности за батерии в страната. Лицензираният рециклиращ завод е с капацитет за преработка на 70 000 тона на година и ще консолидира възможностите на рециклиращата дивизия на групата Монбат, ставайки част от новосформираното дружество Monbat Italy S.p.A. Решението за придобиване на допълнителна рециклираща мощност се налага от нарасналата необходимост от суровини за производството на оловни батерии за заводите на Монбат АД и Старт АД, а Италия е един от най-богатите на скрап пазари в Европа. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
“Пазарното присъствие на Монбат в страните от Западна Европа традиционно е много силно и допълването с рециклиращи мощности на място, които да затворят цикъла и да улеснят преработката на излезли от употреба батерии, е логично решение за икономическата група в контекста на гарантиране на устойчив икономически растеж и устойчива околна среда”, коментира Атанас Бобоков, главен изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на икономическата група Монбат.

Ден по-рано компанията обяви и финансови резултати за август, като отчете 1,6% спад на консолидираните нетни приходи от продажби спрямо година по-рано. Обобщените данни за първите осем месеца на 2017 г. сочат обаче, че консолидираните нетни приходи от продажби нарастват с 27,3% на годишна база до 196,080  млн. лв.

Нетната печалба преди данъци за осмия месец от годината също се понижава в сравнение с преди година с 36,70% до 1,9 млн. лв.

Акциите на компанията поевтиняват с 3,7% след края на борсовата търговия във вторник. От началото на годината книжата на дружеството поскъпват с 11,80% при пазарна капитализация от 421,2 млн. лв.

Припомняме, че утре (27 септември) Монбат ще запознае инвеститорите си с плановете за придобиване на нови компании. Акцент в представянето ще бъде придобиването на германски компании за литиево-йонни батерии и бъдещото технологично развитие на групата.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още