IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монбат ще издава конвертируеми облигации за до 30 млн. евро

Срещу всяка от сега съществуващите акции ще бъде издадено 1 право, а 1300 права ще дават възможност за записването на 1 акция

09:15 | 11.10.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: monbat.com</p>

Снимка: monbat.com

Съветът на директорите на Монбат АД е взел решение за издаване на конвертируеми облигации с размер до 30 млн. евро, съобщи дружеството чрез Бюлетин Investor.bg.

Съветът на директорите на производителя на оловно-кисели акумулаторни батерии бе овластен да вземе това решение на последното общо събрание на акционерите, а решението бе анонсирано от изпълнителния директор Атанас Бобоков по Bloomberg TV Bulgaria в края на септември.

Средствата ще се използват за придобиване на нетекущи финансови активи, вероятно планираните покупки на завод за акумулатори в Тунис и рециклиращи мощности в Италия. Минималният размер за успех на емисията е 15 млн. евро.

Срокът на конверитуремите облигации е определен на 7 години, лихвата EURIBOR + 3%, но не по-малко от 3%. Главницата ще се погасява частично на 5-тата година (20%), 6-тата година (30%) и седмата (50%).

Конвертирането може да се извърши на 3 момента от живота на облигацията. Облигациите ще бъдат заменени за акции при цена, равна на 90% от среднопретеглената цена на акция на Монбат АД за шестте месеца, предхождащи датата на конвертиране. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

На 48-мия месец от живота на облигацията може да бъде конвертиран 100% от размера й, на 66-ия месец 80%, и на 78-ия само 50%. 

За да се издадат конвертируемите облигации, ще бъде издаден проспект, който трябва да бъде потвърден от Комисията за финансов надзор. Срещу всяка от сега съществуващите акции ще бъде издадено едно право, а 1 300 права ще дават възможност за записването на една акция.

Планира се облигациите да бъдат регистрирани за търговия на пода на Българска фондова борса – София. Емисията е необезпечена, посредник по издаването ѝ е Елана Трейдинг АД, а набирателната сметка ще бъде открита в Уникредит Булбанк АД.

Акциите на Монбат АД поскъпват с 38,89% за последните 12 месеца до 11 лв. за акция и 429 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,2828 лв. на акция.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на дружеството.

 

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
Zdravko
преди 6 години
Колеги нали облигации издават, какви са тия права за акции ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още