IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монбат се насочва към алтернативните източници на енергия

Компанията учреди дъщерно дружество, контролирано с 51% участие

10:22 | 22.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Mонбат АД учреди дъщерно дружество - Монбат Ню Пауър АД, с което ще отговори на нарастващата тенденция за използване на алтернативни източници на енергия, съобщи дружеството чрез БФБ – София.

Дружеството е с капитал 50 хил. лв., като акционери са Монбат АД и Аугуст Форчън ООД.

Монбат Ню Пауър АД е дъщерно дружество на Монбат АД, контролирано с 51% участие.

Дружеството ще бъде фокусирано върху активна развойна дейност, свързана с комерсиализацията и постигането на серийно производство на алтернативни технологии за производството на стартерни и системни батерии за автомобили, камиони, като и целеви нишови приложения, посочват от компанията.

Наред с това, Монбат Ню Пауър АД ще се фокусира върху производството и комерсиализирането на батерии за съхранение и балансирано използване на енергия (on/off grid), в това число приложен софтуер за тяхното управление.

„Това е директен отговор на нарастващата тенденция за използване на алтернативни източници на енергия и променящи се модели за съхранение и търговия на енергия”, обясниха от Монбат.

Компанията отчете печалба през третото тримесечие на годината в размер на 3,1 млн. лв., което е със 711 хил. лв., или 18,6%, по-малко спрямо печалбата от 3,8 млн. лв. през същото тримесечие на 2015 г., показаха данните от междинния финансов отчет към края на септември.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Като цяло Монбат приключва деветмесечието с печалба в размер на малко над 14 млн. лв., което е с 6,5% повече спрямо печалбата от 13,22 млн. лв. през първите девет месеца на миналата година.

Приходите от продажби нарастват с 13% от началото на годината към края на септември до 236,964 млн. лв. спрямо 209,784 млн. лв. година по-рано.

Към 30 септември активите на Монбат възлизат на 264,574 млн. лв. спрямо 218,927 млн. лв. към 31 декември 2015 г. Пасивите са в размер на 102,8 млн. лв. при 60,3 млн. лв. в края на миналата година.

От началото на годината акциите на дружеството поскъпват с 4,28%, а през последните 12 месеца ръстът в цената им достига 16,48%. Пазарната капитализация е 325,26 млн. лв. 

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още