IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монбат обмисля издаване на корпоративни облигации за финансиране на инвестициите

Ако се издават облигации, емисията ще бъде в размер до 30 млн. евро, но към момента такова решение не е прието от Съвета на директорите

16:20 | 28.09.17 г.
Монбат обмисля издаване на корпоративни облигации за финансиране на инвестициите

Монбат АД планира да финансира инвестиционната си програма за придобиване на нови дъщерни дружества чрез комбинация от собствени средства, банкови кредити и привлечен капитал - емисия корпоративни облигации. Това заяви Атанас Бобоков, главен изп. директор и председател на СД на "Монбат“ по Bloomberg TV Bulgaria.

На последното общо събрание акционерите на Монбат чрез промяна в Устава на дружеството на Съвета на директорите бяха дадени правомощия да приема решения за емитиране на корпоративни облигации за инвестиционните нуждите на компанията, без за това да е необходима изрична делегация от страна на Общото събрание. Бобоков уточни, че ако се издават облигации, емисията ще бъде в размер до 30 млн. евро.

„Това ще бъде другият начин на финансиране, тъй като сделките не са за малко пари и предполагам, че ще пристъпим към финансиране чрез корпоративни облигации“, обясни Бобоков. Все още обаче такова решение не е прието от Съвета на директорите на Монбат АД.

Вчера (27 септември) на среща с инвеститорите и медиите ръководството на компанията разказа повече за стратегията на развитие на икономическата група.

Вертикалната интеграция на бизнеса в групата е един от ключовите моменти за добрите оперативни резултати. Другите са съчетанието от непрестанно подобрение на качеството, активни придобивания и стратегически инвестиционен план.

“През следващите пет години очакваме допълнително позитивно развитие на бизнеса на Монбат, което ще дойде от органичен ръст, мащабиране на бизнеса и диверсификация в дивизия „Рециклиране“ и на продуктовата гама към литиево-йонни батерии и системи с висока мощност”, каза Атанас Бобоков.

Мениджмънтът на икономическата група разказа и какви актуални развития се наблюдават по трите големи инвестиционни проекта през тази година.

Тунизийската ASSAD, вертикално интегрирана група за производство на оловно-кисели батерии, оперираща в Северна Африка, е в процес на дю дилиджънс, резултатите от който се очакват в края на месец декември.

До края на септември е планирано придобиването на Piombifera Italiana – една от трите най-големи рециклиращи компании в Италия.

Особен интерес представлява и развитието на двете германски компании, които Монбат придоби през месец юни тази година. GAIA Akkumulatorenwerke GmbH (“Гая”), една от водещите в Германия компании за литиево-йонна технология, и EAS Germany GmbH (“EAS”) бяха обединени отново в структурата на EAS Batteries GmbH.

“Амбициозният план на Монбат е да наложи правилен бизнес модел, за да може да комерсиализира опита, разработките и познанията, съчетани в тези две компании.

Залагаме на еднородно производство с ниска комплексност и високо качество. Това означава фокус върху една химия – литиево-железен фосфат (LFP) – и ориентация към батериите и системите с висока мощност. От друга страна планираме множественост на решенията при приложения, сегменти и клиенти на глобално ниво”, сподели Петър Бозаджиев, изпълнителен директор на Монбат и управител на Monbat Holding GmbH, в чиято структура е интегрирана EAS Batteries GmbH.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Прогресът през първите 60 дни на EAS Batteries GmbH също е доста сериозен - ревитализиран екип, дефинирана бизнес стратегия и план за развитие на нови продукти, успешно приключени предварителни тестове на ново поколение клетки, подновени преговори с водещи германски индустриални конгломерати и подписан договор с НАСА са сред отчетените активности на дружеството.

“Вярваме, че правилното управление на инвестициите, добрият екип от професионалисти и постоянното подобрение на всеки един от процесите ще продължи и занапред да гарантира стабилност и устойчив ръст в дългосрочен план. Светът се развива и ние в икономическата група Монбат се стремим да сме винаги с поне една крачка напред”, обобщи Атанас Бобоков.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още