IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монбат договаря кредит от ЕБВР за 15 млн. евро

Целите са повишаване на капацитета, постигане на ефективност на печалбата и завършване на третата рециклираща мощност, обявяват от дружеството

23:42 | 03.11.10 г.
Монбат договаря кредит от ЕБВР за 15 млн. евро

Монбат АД е в процес на преговори и консултации за сключване на договор за заем с ЕБВР (Европейска банка за възстановяване и развитие) на стойност до 15 млн. евро, съобщава дружеството чрез Бюлетин Investor.bg.

Банковото финансиране ще предостави възможност на Монбат да изпълни планираните си инвестиции за повишаване на производствения капацитет, постигане на ефективност на печалбата в производствения процес и завършване на третата рециклираща мощност, се казва в съобщението.

Основната цел на инвестицията е да се постигне високоефективно и конкурентно производство на оловно-кисели батерии. Завършването на рециклиращото предприятие ще подобри общата ефективност на дейността, като същевременно въвеждането на водеща технология в производството съществено ще редуцира производствените и енергийни разходи, уточняват от Монбат.

Увеличеното потребление на рециклирани оловно-кисели батерии ще редуцира обема на токсични отпадъци в региона. Финализирането на инвестиционната програма би позволило производството на компанията да е над минималните европейски изисквания в тази насока и ще позволи рециклирането на по-големи количества оловно-кисели батерии.

С оглед предоставяне на банковото финансиране, ЕБВР е извършила енергиен одит на производствените мощности и е предложила допълнителни инвестиции за енергийна ефективност, като Монбат ще осъществи предложените инвестиции, влагайки 500 хил. евро, които представляват част от предоставения заем.

През седмицата Монбат внесе в КФН проспект за двойно листване на друг пазар, освен БФБ-София.

Компанията отчете 40% ръст в продажбите и 3% понижение на печалбата през септември на годишна база.

За последните 12 месеца акциите й се понижават с 11% до 6,22 лв. за брой и 243 млн. лв. пазарна капитализация.
 

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още