IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малкият и среден бизнес ще набира капитал през БФБ при облекчени условия

Ще е възможно и набирането на капитал до 1 милион евро без проспект

12:02 | 27.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българска фондова борса получи одобрение от КФН за създаването на нов Пазар за растеж на МСП, наречен BEAM (Bulgarian Enterprise Accelerator Market). Така малките и средни компании вече ще могат да набират капитал при по-облекчени условия относно обхвата и периодичността на разкриваната от тях информация и въз основа на публикуването на облекчен по форма съдържание проспект, съобщи БФБ.

Също така ще е възможно и набирането на капитал до 1 милион евро без проспект.

„Приоритет през 2018 г. за нас беше създаването на необходими условия за устойчив растеж на малкия и среден бизнес. Той има ключова роля за създаването на работни места и за икономическия просперитет, поради което трябваше да се уверим, че сме му предоставили всички възможности за развитие“, каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ.

Целта на Пазара за растеж на МСП е да се намали административната тежест за малките и средните компании, които се стремят да се регистрират за търговия на фондова борса и да емитират ценни книжа. Този пазар се явява и междинно звено по пътя на една компания към регулирания пазар.

Инвеститорите в компании от Пазара за растеж на МСП разполагат с адекватна защита, осигурена чрез прилагането на правилата на ЕС и по-специално Регламента относно пазарните злоупотреби, Регламента относно проспектите или MiFID II, се подчертава в съобщението на БФБ.

По рано Иван Такев заяви в интервю за Investor.bg по повод проекта:

„Това е специален вид място за търговия, насочено именно към по-малки компании, което да се явява междинно звено преди същинското листване на регулиран пазар. Дефинирани в MiFID II, подобни пазари се очаква да дадат определени предимства на малките и средни компании от вида на облекчено разкриване на информация, набиране на капитал въз основа на т.нар. Европейски проспект за растеж до определен размер, както и леко облекчаване на режима на Регламента срещу пазарните злоупотреби“.

„В рамките на пазара на растеж ще бъде възможно и набирането на капитал до 1 млн. евро без проспект, но въз основа на правилата на БФБ за разкриване на информация, приложими при подобни случаи. Като примери за подобни пазари обикновено в публичното пространство се привеждат полският NewConnect и румънският AeRO, но такива всъщност съществуват в почти всички европейски страни, макар и с различен успех.  Причината защо в България това се случва толкова късно е съществуващият доскоро максимален праг на капитала, който може да бъде набран без проспект, фиксиран на 100 хил. евро. Очевидно е, че подобен нисък праг изцяло обезсмисляше създаването на такава платформа“, казва в интервюто Иван Такев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още