IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Link Mobility с добър старт на IPO-то си в Осло

Засега няма официална информация за реализирания обем продажби на притежаваните от "Алтерко" акции

15:25 | 23.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Mобилната платформа за съобщения Link Mobility Group Holding, в която "Алтерко" АД държи дял, повиши цената на акциите си с 19% през първия си търговски ден в Осло на фона на нарастващото търсене на услугите на компанията по време на пандемия, предава  Bloomberg.

Акциите поскъпнаха с 11% до 52 крони сутринта на 21 октомври при продажна цена от 47 крони, като част от първичното публично предлагане в размер на 6 млрд. крони (653 млн. долара). Листването, което е най-големият борсов дебют за Норвегия от излизането на борсата на производителя на силикон Elkem ASA през март 2018 г., дава на Link Mobility пазарна стойност от 12,6 млрд. крони (1,09 млрд. евро). Към 14:39 часа българско време днес (23 октомври) акциите на Link Mobility поевтиняват с 1,47% до цена от 55 крони.

В първия си търговски ден Link Mobility набра 2,5 млрд. крони (228 млн. евро) при продажбата на акции, като останалата част от приходите отидоха при съществуващи акционери, включително частната компания Abry Partners. Седем инвеститора, включително DNB Asset Management и правителствения пенсионен фонд на Норвегия, набраха 2,3 млрд. крони, или една трета от предлагането.

Припомняме, че съгласно проспекта на предлагането на 20 октомври беше обявен краят на първичното публично предлагане на нови акции. По решение на мажоритарния акционер в консултация в мениджърите на емисията, беше обявено вторично публично предлагане на съществуващи акции, включително акции – собственост на „Алтерко“ АД.

Броят акции, притежавани от „Алтерко“ АД, обект на вторично предлагане, е определен между 467 999 и 588 599 акции (доколкото 120 600 акции са обект на опция за свръхразпределение (over-allotment option) със срок на упражняване 30 дни, съгласно условията посочени в проспекта за публично предлагане от 12.10.2020 г.).

След приключване на предлагането „Алтерко“ АД ще притежава съответно 0,33 % (ако опцията за свръхразпределение не бъде упражнена) и 0,28% (ако опцията за свръхразпределение бъде упражнена).

 „Алтерко“ АД участва в процедурата като продаващ акционер и не разполага с информация относно броя записвания и обема продажби към този момент извън публичните оповестявани на страницата на Норвежката борса, коментираха от компанията пред Investor.bg.

„Към настоящия момент не сме получили официална информация за реализирания обем продажби на притежаваните от нас акции", заяви Деница Стефанова, директор за връзки с инвеститорите на компанията. 

Онлайн търговията расте бързо 

Търсенето на технологии за улесняване на комуникацията се повиши след избухването на коронакризата, която ограничи хората в домовете им и засили използването на онлайн търговията. Точно в подходящия момент компанията предлага на фирмите да комуникират и фактурират своите клиенти.

Инвеститорите предпочитат да участват в технологично ориентирани компании, както и в сделки, насочени към промяна на нагласите и поведението на потребителите по време на пандемия.

Оттогава Норвегия се радва на поток от листвания, а има и много други, които предстоят.

През 2020 г. борсата в Осло е поела 29 първични публични предлагания на стойност 2,4 млрд. долара, което е най-високият брой листнати сделки на този етап от годината, показват данни, събрани от Bloomberg.

Като цяло скандинавският регион, който включва Швеция, Дания, Финландия и Исландия, има добра година за IPO-та. Новоиздадените акции се подкрепят от силни местни индекси на акции, които са сред най-добре представящите се в Европа.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още