IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК даде зелена светлина на сделката за "Енергоремонт"

Купувачът - холандската Dietsmann, планира да промени бизнес модела на дружеството и да разшири дейността на външни пазари

17:43 | 25.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на холандския холдинг  Dietsmann да придобие едноличен контрол върху "Енергоремонт Холдинг". Това става ясно от публикуваното днес решение на антимонополния регулатор.

Сделката беше обявена в началото на юни.

От решението става ясно, че за да запази позицията си на националния пазар и за да разшири дейността си на външни пазари, „Енергоремонт Холдинг“ АД следва да промени бизнес модела си и да приеме стратегия за функциониране в променящата се среда. „Повишаването на конкурентоспособността предполага режим на намаляване на разходите и въвеждане на политика за по-бърза адаптация към променящия се пазар. Предвижданата концентрация ще подобри пазарната позиция на новото обединение и възможностите му за растеж и развитие“, пише в документа.

Съгласно уведомлението до КЗК основните дейности на дружеството имат цикличен характер и подлежат на периодично подновяване чрез обявяване на процедури за обществени поръчки, при което не съществува сигурност за запазване на настоящите клиенти или на част от тях. В този смисъл предвижданата концентрация цели да разнообрази предлаганите услуги чрез въвеждане на иновативни продукти и технологични решения, навлизането в нови отрасли и разширяване на портфолиото от предлагани услуги, както и да повиши качество на обслужване като по този начин дружеството ще защити общата си финансовата стабилност и ще повиши конкурентната си устойчивост на съответния пазар в светлината на Европейския енергиен съюз. 

Сделката няма да окаже въздействие на никой съответен пазар в страната, заключават от КЗК.

„Енергоремонт Холдинг” АД е компания, специализирана в ремонта, модернизацията и изграждането на енергийни мощности и съоръжения, производството, доставката и монтажа на енергетично оборудване в ТЕЦ, АЕЦ и ВЕЦ, както и осъществяването на проекти ”под ключ”. Тя работи в енергетикатата, транспортната инфраструктура, енергийната ефективност, минната и нефтено-газовата промишленост. Дружеството има  представителства в Русия и Сърбия, както и в Косово, Македония, Гърция и Албания.

Dietsmann предоставя услуги по експлоатация и поддръжка на съоръжения в нефтената и газовата индустрия, в областта на комуналните услуги и в други промишлени сектори, в това число и в минното дело. Dietsmann NV е част от едноименната група, чиято дейност е предоставяне на глобални услуги по експлоатация и поддръжка на петролната и газова промишленост. Групата специализира в планирането и управлението на производствени мощности и електроцентрали с комбиниран инсталиран капацитет, задвижвани от газови и парни турбинни мощности. Групата разполага с над 4 хил. души персонал и извършва дейности в страни от Африка, Южна Америка, Азия, както и в някои страни от Европа, сред които Франция, Италия, Португалия, Белгия, Холандия, Кипър и др.

След сделката Dietsmann Group ще консолидира бизнеса си в арабския свят, пише още в решението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още