IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРЗ „Одесос“ отчита троен ръст на печалбата за полугодието въпреки коронавируса

Дружеството предупреждава, че ремонтите на 8 кораба са отложени или отпаднали от производствената му програма през април-май, но успява да увеличи приходите

10:08 | 22.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: КРЗ &quot;Одесос&quot;</em></p>

Снимка: КРЗ "Одесос"

Кораборемонтен завод „Одесос“ (КРЗ) АД отчита троен ръст на печалбата за първото полугодие на фона на увеличените приходи, включително от клиенти, вижда се от отчета на компанията за периода, публикуван чрез БФБ-София. Въпреки добрите резултати обаче, дружеството отчита силни затруднения в работата си заради пандемията и особено по време на извънредното положение в България, отлагане на ремонти, принудителен отпуск за персонала.

Все пак, въпреки че нормалната работа на предприятието е възстановена след 20 май, за шестмесечието компанията отчита 30% ръст на приходите на годишна база, посочва се междинния доклад за дейността.

Ремонтът на четири кораба за периода април – май е отложен, а на други четири е отпаднал окончателно от производствената програма на КРЗ „Одесос“. От началото на годината до края на първо шестмесечие  на 2020 г. дружеството е ремонтирало 22 кораба спрямо 25 година по-рано, но за повече пари. Общата  стойност  на  извършените услуги от  кораборемонт е  20,517 млн. лева спрямо 15,571 млн. лева за първата половина на миналата година.

Приходите от дейността за първото шестмесечие на 2020 г. възлизат на 21,540 млн. лева спрямо 16,279 млн. лева година по-рано. Общият размер на приходите за първото полугодие е 21,598 млн. лева спрямо 16,327 млн. лева за първата половина на 2019 г.

Разходите за дейността на дружеството през първата половина на годината възлизат на 17,465 млн. лева спрямо почти 15,1 млн. лева година по-рано.

Резултатът  от  основна   дейност  за  първото  шестмесечие  на 2020 г. е печалба в размер на 4,102 млн. лева при 1,256 млн. лева за същия период на миналата година. Крайният  резултат  за отчетния период е печалба в размер на 4,133 млн. лева при 1,256 млн. лева за същия период на 2019 г.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Дружеството отчита, че запазва добрата събираемост на вземанията си и успява редовно  да погасява  задълженията си  към доставчици и бюджета. Увеличават се и материалните запаси и паричните средства на компанията на годишна база като основен вътрешен източник на ликвидност, посочва се в отчета.

Продължава и изпълнението на инвестиционната програма за модернизация на КРЗ „Одесос“, макар и с известно забавяне заради извънредното положение. В началото на отчетния период разходите за придобиване на дълготрайни активи са възлизали на 843 хил. лева при 1,169 млн. лева година по-рано, а към 30 юни са 1,423 млн. лева спрямо 1,568 млн. лева миналата година.

Броят на заетите в дружеството остава непроменен към края на полугодието, а средната заплата в дружеството расте до 1571 лева от 1445 лева година по-рано.

На общо събрание на акционерите на КРЗ „Одесос“, което се състоя на 19 юни т.г., беше решено да се разпредели дивидент в размер на 1 173 284 лева, или 2 лева на акция бруто. Дивидентът ще започне да се изплаща от 27 юли.

През последната година акциите на КРЗ „Одесос“ не отчитат промяна в цената на акциите. На 20 март т.г. е отчетена най-ниската цена за последната година – 61,5 лева, като от тогава тя се е възстановила до 73 лева. Най-високата цена за последната година е 96,5 лева, отчетена на 25 февруари т.г.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Свързани компании:

КРЗ Одесос АД(ODES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още