IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консолидацията увеличи загубата на „Албена“ с 3,2 млн. лв.

Тя достига 6 млн. лв. за деветмесечието на 2020 г., при влошаване с 21,4 млн. лв., спрямо печалба от 15,4 млн. лв. за същия период на 2019 г.

09:33 | 26.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Плаж Бялата лагуна Снимка: whitelagoon.bg</p>

Плаж Бялата лагуна Снимка: whitelagoon.bg

Консолидацията увеличава нетната загуба на „Албена“ АД с 3,2 млн. лв. до 6 млн. лв. за деветмесечието на 2020 г., спрямо 2,76 млн. лв. загуба в неконсолидираните данни, става ясно от отчета на дружеството, публикуван чрез „Българска фондова борса“ АД.

Така се оказва, че засега тази година резултатът е с 21,4 млн. лв. по-слаб спрямо миналата, когато за януари-септември бе отчетена печалба от 15,4 млн. лв. 

По-лошото е, че предстои четвъртото тримесечие на 2020 г., като за същия период на 2019 г. брутната печалба е намаляла с 5,93 млн. лв. Ако отново бъде отчетена загуба от 5 млн. лв. за последното тримесечие, общата за 2020 г. ще надхвърли 10 млн. лв.

Консолидираните продажби намаляват с 57% на годишна база до 50,3 млн. лв. Неконсолидираните бяха надолу с 65% на годишна база до 31,6 млн. лв.

Основните дъщерни дружества са „Приморско клуб“ ЕАД, „Бялата лагуна“ АД, общ. Каварна, „Интерскай“ АД в общ. Елин Пелин и други.

Дружеството понесе значителни загуби от пандемията Covid-19. Ръководството на дружеството предприе всички възможно стъпки за смекчаване на евентуалните ефекти. Албена АД официално отвори на 29 май 2020 г. с хотел Калиакра Бийч, като на база на текущите резервации започна поетапно и финансово обосновано отваряне на хотелите. През сезона бяха отворени 19 хотела от общо 32, с обща леглова база на отворените хотели 8 440 от общо 13 716 броя", пишеше в междинния доклад за дейността на „Албена".

"Продажбите се направляваха от графика на хотели и свободните места, така че да се създаде една равна заетост от средно 70%, с цел избягване на струпвания на хора. Ценовото равнище остана стабилно, не се предлагаха агресивно ниски цени. Вместо това се създадоха нови продукти на база на тенденциите и търсенето на пазара. Освен стандартния Ол Инклузив пакет, се предложиха варианти само за нощувка, нощувка със закуска, полупансион и пълен пансион. Албена предложи и помещения с кухненски бокс и посуда, които да удовлетворят желанието за по-изолирана почивка“, пишеше в доклада.

Албена затвори хотелите си предсрочно още в началото на август, когато Германия сложи област Добрич в червения списък за COVID-19 и немските туристи анулираха резервациите. Това направи хотелите нерентабилни и курортът започна да ги затваря преждевременно".

Акциите на „Албена“ АД поевтиняват с 45% на годишна база до 22 лв. за брой и 94 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Приморско клуб ЕАД-Приморско(PRMC)

Интерскай АД(N0K)

Бялата лагуна АД(4W5)

Албена АД(ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още