IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН започва мониторинг и анализ на пазара на криптоактиви

На европейско ниво ще се работи за определянето на криптовалутите като финансови инструменти

17:23 | 13.07.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за финансов надзор (КФН) стартира процес на мониторинг и анализ на пазара на криптоактиви и реализирани на българския пазар първоначални публични предлагания на монети (ICOs) с оглед предприемане и на конкретни мерки, свързани с прането на пари и злоупотреби, произтичащи от търговията с криптоактиви. Това става ясно от публикуваната на сайта на регулатора Стратегия за наблюдение на финансовите технологии (FinTech) в небанковия финансов сектор (2018 г. – 2020 г.)

Стратегията на КФН относно FinTech предвижда анализ и участие на европейско ниво в разработването на единна рамка за регулация на криптовалутите, в посока определянето им като финансови инструменти и всички произтичащи от този факт надзорни мерки, свързани с търговията на регулиран пазар, одобрението на проспект за първично публично предлагане на токени, задълженията за разкриване на информация, оповестяване на сключените сделки, сетълмент на криптовалути чрез DLT система за обявяване и регистриране на транзакции и сделки в дигитални/цифрови портфейли. 

„Предизвикателството пред небанковия финансовия сектор е за постигане баланс на ползата от навлизането на най-нови технологии и запазване на финансовата стабилност и безопасност за потребителите и инвеститорите в сектора“, се посочва в стратегията.

Комисията ще концентрира усилията си в четири области на действие: определяне на изисквания за евентуално лицензиране или регистрационен режим на дружествата, предлагащи финансово иновативни продукти и/или услуги и технологии на небанковия финансов сектор; анализ на необходимостта от регулаторна рамка във връзка с аутсорсинг услуги, в т.ч. облачните услуги; създаване на иновативни центрове (Innovation hubs) и управление на риска, свързан с киберсигурността и произтичащ от въвеждането на нововъведения в небанковия финансов сектор.

По данни на Европейски орган за ценни книжа и пазари (ESMA) през първите девет месеца на 2016 г. в световен мащаб инвестициите във FinTech сектора са достигнали 19 млрд. долара. Това е петкратно увеличение спрямо 2013 г.

По отношение на разпределението на инвестициите във финансовия сектор се забелязва фокусиране на индустрията на финансовите иновации върху кредитирането и плащанията на дребно, като FinTech дружествата разработват продукти, предлагащи решение на проблеми, които са възникнали в хода на предоставяне на различни финансови услуги. Някои примери включват разработването на big data, изкуствен интелект, в пространството за управление на активи, automated advice, distributed ledger technology, както и RegTech.

През март тази година Европейската комсиия прие план за действие относно FinTech за насърчаване на конкурентоспособността и иновативността в европейския финансов сектор. В плана за действие са посочени 19 стъпки, които ЕК възнамерява да предприеме, чиито основни цели са създаването на възможност за разрастване на иновативни бизнес модели на равнище ЕС, подкрепа внедряването на нови технологии като blockchain, AI и облачните услуги във финансовия сектор, повишаване киберсигурността и целостта на финансовата система.

Според препоръките на Европейската комисия регулаторите следва да наблюдават развитието на иновациите във финансовия сектор, за да идентифицират потенциалните възможности и появяващи се рискове на ранен етап, което би довело до периодично преразглеждане и адаптиране на регулаторните рамки.

КФН участва в дискусии на европейско ниво и планира сформиране на вътрешно ведомствена работна група, в т.ч. и във връзка с уеднаквяване на FinTech терминологията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
The_Bear
преди 5 години
Не само, че трябва да започнат с "FinTech за ***", ами трябва първо да разберат какво се случва на българския капиталов пазар, не да се хващат за материя, която им е толкова непозната, както на кравар ядрена физика. Сещам се за поговорката, видяла жабата, че подковават коня и вдигнала и тя крак... Аз разбирам, че КФН иска да събира таксички от балъците, но вече всички финансови експерти и технологични експерти ви се смеят, КаФеНе такова.... Ако искате доверието на хората, пращайте глупавите ви служители, не да тормозят посредниците само, а да затварят всички онези колцентрове, предлагащи ДЗР и 100% печалби, майкави проклета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
" FinTech терминологията"Муахахах, да започнем от тук :-D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още