IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН вписа "Градус" АД като публично дружество

Така пътят до старт на търговията е в ръцета на БФБ, което вероятно ще отнеме седмица

11:34 | 31.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за финансов надзор вписа "Градус" АД като публично дружество в регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа. Това става ясно от решенията на регулаторния орган от 30 юли 2018 г., оповестени в страницата му.

Емисията е в размер на 243 608 710 лева, разпределена в 243 608 710 броя обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност от 1 лев всяка. Тя представлява регистрирания капитал на дружеството.

Investor.bg вече прогнозира, че борсовата търговия вероятно ще стартира между 6 и 10 август. Остава последната стъпка - регистрация в "Българска фондова борса" АД (с решение на Съвета на директорите й) и определяне на начална дата за търговия (максимален срок 1 седмица).

Производителят на пилешко набра над 40 млн. лв. с IPO на 18 и 19 юни 2018 г., като акционерите в дружеството реализираха същата сума чрез продажба на съществуващи акции.

Цената беше 1,8 лв. и погледите при старта на борсовата търговия ще бъдат приковани върху цените, на които се сключват сделките. Може да се каже, че компанията вече е готoва за влизане в SOFIX през март 2019 г., защото има над нужните 750 акционера (по точно има над 1 000 акционера). Остава да покрие критериите за ликвидност, което вероятно ще е лесно с традиционната след предлагане активност на търговията.

Пенсионни и договорни фондове записаха 75,21% от акциите на "Градус" АД, показва анализ на Investor.bg.

Другите решения на КФН от 30 юли включват:

- Изпраща писмо до „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти” АДСИЦ, гр. София, с искане за отстраняване на непълноти и предоставяне на допълнителна информация във връзка с искане за замяна на обслужващо дружество.

- Вписва  в регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа последваща емисия акции, издадена от „Кепитъл Мениджмънт“ АДСИЦ, гр. София,  в размер на 399 996 (триста деветдесет и девет хиляди деветстотин деветдесет и шест) броя обикновени, поименни, безналични, свободно прехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 (един) лев всяка. Емисията е в резултат на увеличаване на капитала на дружеството от 978 301 лева на 1 378 297 лева и е с цел търговия на регулиран пазар на ценни книжа.

- Издава одобрение на управляващото дружество “ДСК Управление на активи” АД за промени в Правилата по чл. 13, ал. 2 от ЗДКИСДПКИ, Правилата за управление на риска и Правилата за оценка на портфейла и за определяне на нетната стойност на активите на управляваните от него договорен фонд (ДФ) „ДСК Алтернатива“, ДФ „ДСК Алтернатива 1“ (старо наименование ДФ „ДСК Фонд на паричния пазар“) и ДФ „ДСК Алтернатива 2“ (старо наименование ДФ „ДСК Фонд на паричния пазар в евро“).

- Изпраща писмо до управляващо дружество (УД) „Варчев Мениджинг Компани” ЕАД с искане за отстраняване на непълноти и предоставяне на допълнителна информация във връзка с подадено заявление за прекратяване на управлявания от дружеството договорен фонд „Варчев Балансиран Фонд“.

- Прекратява образуваното производство за издаване на лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник на „Прайм Брокеридж” АД (в процес на учредяване), поради оттегляне на заявлението.

- Издава одобрение на управляващото дружество “Райфайзен Асет Мениджмънт (България)” ЕАД за промени в Правилата по чл. 13, ал. 2 от ЗДКИСДПКИ и на промени в Правилата за оценка на портфейла и определяне на нетната стойност на активите на управлявания от него договорен фонд „Райфайзен Консервативен Фонд (България)”.

- Издава одобрение на „Български фонд за вземания“ АДСИЦ, гр. София, за промени в устава на дружеството.

- Издава одобрение на управляващото дружество “Тексим Асет Мениджмънт” ЕАД за промени в Правилата по чл. 13, ал. 2 от ЗДКИСДПКИ на управлявания от него договорен фонд „Тексим Консервативен Фонд” (старо наименование ДФ „Тексим Парични Пазари”).

- Издава одобрение на управляващото дружество “Компас Инвест” АД за промени в Правилата за оценка на портфейла и определяне на нетната стойност на активите на управлявания от него договорен фонд „Компас Евроселект”.

- Приема ред за провеждане на изпити за придобиване на право за извършване на дейност като брокер на финансови инструменти (на 10 ноември 2018 г.) и инвестиционен консултант (на 11 ноември 2018 г.). За изпитите са съставени и тематични конспекти, които ще бъдат публикувани на страницата на КФН.

- Вписва с цел търговия на регулиран пазар на ценни книжа допълнителна емисия в размер на 150 000 000 (сто и петдесет милиона) евро към вписаната емисия облигации от 400 000 000 евро, издадена от „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД, гр. София, в регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от КФН. Емисията е със сетълмент на 31.07.2018 г., с падеж на 28.06.2025 г., с фиксиран годишен лихвен процент в размер на 3,50%, с периодичност на лихвените плащания веднъж годишно (12-месечен срок)

Свързани компании:

Градус АД(GR6)

Градус АД - временна емисия, дерегистрирана(GR6T)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още