IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН предлага за нови членове шефките на НАП София и Държавната комисия по хазарта

Илиана Христова е предложена за зам.-председател по "Застрахователната дейност", а Мария Филипова - по "Инвестиционен надзор"

15:01 | 26.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Новите предложения за членове на Комисията за финансов надзор са Мария Филипова и Илиана Христова, научи Investor.bg. Предложенията са направени от новия председател на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов.

Илиана Христова е предложена за заместник-председател, ръководещ управление "Застрахователната дейност" и ще има мандат от едва 10 месеца до 24 януари 2020 г. Тя ще влезе в рамките на мандата на доскорошния заместник-председател Ралица Агайн.

Далеч по-дълъг мандат, или 4,5 години, е предвиден за Мария Филипова, която ще поеме надзора на "Инвестиционната дейност", позиция на която доскоро беше Бойко Атанасов, който бе избран за председател на Комисията за финансов надзор преди десетина дни.

Мария Филипова е магистър от Университет за национално и световно стопанство в София, специалност "Право“ с множество следдипломни квалификации и специализации в областта на банковото дело и финансите.
Тя е с над 10 години опит в правната сфера, предпоставката да притежава широки познания и опит в анализирането, проучването и предприемането на дейности относно новоприети регулации, оптимизиране на съществуващи закони и подобряване на административните процедури.

Професионалната си експертиза развива в различни организации като Държавна комисия по хазарта, Агенция по вписванията, Агенция за приватизация и следправатизационен контрол и др. Работила е и в Министерство на правосъдието, където е била част от екипа, който изготвя и подготвя внасянето в Министерския съвет на проект за нов Наказателен кодекс. В дирекция „Правна“ на Министерство на финансите e участвала в изготвяне на становища по правни въпроси в областта на публичните финанси и в изготвяне на проекти на актове, свързани със съставянето, изпълнението и отчитането на държавния бюджет.

В последната година Филипова е председател на Държавна комисия по хазарта, осъществяваща държавния надзор върху хазарта. По време на председателството си в Комисията Мария Филипова осъществява контрол върху цялостната дейност по организиране на хазартните игри, както и върху дейностите по производство, внос, разпространение и сервиз на игрално оборудване, ръководи, координира и контролира изпълнението на функциите на администрацията.

Илиана Христова работи през последните 23 години в Национална агенция за приходите, където последователно заема различни ръководни постове. През 2013 г. поема ръководството на най-голямата териториална дирекция на НАП - ТД на НАП София. Завършила е Университета за национално и световно стопанство, специалност „Икономика и организация на труда“.

„Под нейно ръководство ТД на НАП София уверено следва визията на Агенцията за изграждане на модерна администрация, предлагаща дигитални услуги в полза на обществото. В годините, в които Илиана Христова заема длъжността директор, ТД на НАП София постига и надскача заложените цели за събираемост и осигурява качествено обслужване на клиентите на НАП, водейки до високо признание и доверие към администрацията“, пише във визитката й.

„Илиана Христова е доказан лидер със стратегическо и иновативно мислене. Стабилността, управлението на риска, превенцията и повишаване на нивото на осведоменост са основните елементи в работата ѝ. Тя вярва, че е необходимо да има последователност на процесите, отговорност и ефективност, за да бъдат постигнати устойчиви във времето резултати, базирани на прозрачност и законност.“, гласят материалите, с които е издигната кандидатурата й.

С назначаването на Филипова и Христова състава на Комисията за финансов надзор би станал пълен с пет члена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още