IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН дава на прокуратурата проверката на "Исторически парк" АД

Парите от продажбата на акции може да не са за проекта на атракционния парк край Варна, а по сметката на акционерите – прехвърлители

13:19 | 25.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Исторически парк АД</em></p>

Снимки: Исторически парк АД

Комисията за финансов надзор (КФН) провери „Исторически парк“ АД след като анализира публично оповестената информация за проекта, налична в интернет пространството, електронни медии и социални мрежи, както и в Търговския регистър, съобщиха от регулатора на небанковия финансов сектор.

Според становището на КФН, има вероятност лицата, придобили от акциите на дружеството, да се предоставя заблуждаваща информация, че заплатената от тях стойност за акциите постъпва в дружеството за реализация на самия проект „Исторически парк“, а не по сметка на акционерите прехвърлители.

От КФН коментират, че прехвърлянето на наличните акции на "Исторически парк" АД се осъществява между частноправни субекти и правоотношенията, които възникват между тях, също имат частноправен характер. В становището на Комисията се напомня, че тя няма правомощия по отношение на тях, тъй като следи единствено публичното предлагане на безналични ценни книжа.

„За установяване или отхвърляне на това предположение, с мое решение, резултатите от проверката на всички факти и обстоятелства, свързани с правоотношенията, възникващи между дружеството и неговите акционери, са изпратени за запознаване и преценка към Прокуратурата на България.“, посочва председателят на КФН Бойко Атанасов.

Първата копка на историческия парк край Варна беше направена на 11 юли 2017 г. Атракционът е изграден  върху площ от 130 декара. В него хронологично са пресъздадени различни епохи от развитието на човешката цивилизация, оставили отпечатък по нашите земи, предлагат се тематични атракции, съчетани с възможности за хранене, отдих и провеждане на различни развлекателни мероприятия.

Инициаторите на проекта „Исторически парк“ са Ивелин Михайлов и доц. Николай Нинов.

Реализацията на най-големия исторически парк в Европа в землището на село Неофит Рилски трябва да стане с 50 млн. евро, писа Investor.bg. Паркът ще се изгражда поетапно и трябва окончателно да бъде завършен през 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още