IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карол Капитал Мениджмънт: SOFIX ще опита ръст след консолидацията

Анализаторите на дружеството виждат възходящ тренд за Румъния и Сърбия и добри възможности пред Русия

11:23 | 12.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Карол Капитал Мениджмънт: SOFIX ще опита ръст след консолидацията

Според анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт перспективите пред българския борсов индекс SOFIX остават неутрални. Индексът отбеляза спад през изминалия месец април и се върна на нивата от 500 пункта. Според експертите след малка консолидация на тези нива той отново ще опита да поднови позитивния си тренд. Нелошите корпоративни отчети в последните дни на месец април могат да послужат като добра отправна точка за местните инвеститори и да дадат добър тон на пазара. 

Големите губещи на БФБ за месеца бяха едни от най-ликвидните позиции като ЦКБ и Химимпорт, със спад от 10 % и 5.95 %, което показва, че апетитът за риск е все още на ниски нива за по-спекулативните акции, отбелязват анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт.

От Карол Капитал Мениджмънт продължават да са позитивни за пазарите в Румъния и Сърбия в последния си месечен анализ на регионалните капиталови пазари. В Русия текущата инвестиционна картина също се подобри след последното поскъпване на руската рубла. Все още обаче предстои да видим дали акциите ще продължат да поскъпват и в местна валута, тъй като на този етап по-голямата част от положителните движения в цените на акциите през тази година са вследствие на колебанията на валутния пазар, смятат икономистите на Карол.

Като цяло месец април беше положителен за капиталовите пазари от региона на Централна и Източна Европа, отбелязват анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт. Особено силно бе представянето на Русия. Индексът MICEX (в рубли) поскъпна с 3,8%, но успоредно с това рублата поскъпна драстично спрямо долара. Така индексът RTSI (в долари) отбеляза ръст от 16,91%. Печалби регистрираха борсите в Румъния (+6,7% за индекса BET), Сърбия (поскъпване от 4,9% за BELEX 15), Хърватия (ръст от 2,3% за CROBEX).

С много силно представяне беше Унгария, чийто индекс се повиши с близо 15% през месеца и вече е вторият най-добре представящ се индекс в света от началото на годината след много слабо представяне през 2014 г. Полша също се представи силно с ръст от 5% през април. Единствено борсите в България и Украйна бяха под натиск и загубиха съответно 2,2% (SOFIX) и 10,3% (PFTS), отбелязват анализаторите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 8 години
И защо да опитва след като на мажоритарите им е все тая? И 1 стотинка да им станат акциите.. мажоритарите са бетон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още