IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Константинов: Енергийната борса работи на абсолютно пазарен принцип

Прозрачността поражда спекулации за спекулации на пазара, смята изпълнителният директор на БНЕБ

10:42 | 27.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Българската независима енергийна борса (БНЕБ) работи на "абсолютно пазарен принцип", увери изпълнителният директор на дружеството Константин Константинов. "Това е свободен пазар. Ние не сме хората, които ще казваме на продавачите и купувачите на каква цена да купуват или какви количества", допълни той.

Константинов отхвърли коментарите, че БНЕБ може да влияе върху цените на електроенергията, търгувана през борсата. Борсовият оператор осигурява организирано пазарно място, където се срещат търсенето и предлагането.

Неговата роля е да осигурява прозрачен и достъпен пазар, смята изпълнителният директор на енергийната борса и допълни, че цената на тока не зависи от енергийната борса, а от офертите, които правят купувачите и продавачите.

"Да не се опитваме да счупим един работещ борсов пазар, а да намерим подходящи механизми като държава да подпомогнем засегнати от бизнеса и населението, страдащи от тези високи цени на електрическата енергия", призова Константинов и допълни, че БНЕБ функционира по всички европейски правила, напълно прозрачно и проследимо.

Всички договори за продажба на електроенергия са публични, публикуват се на страницата на БНЕБ. Преди съществуването на борсата често нямаше никаква информация за параметри по сделките - цена, период на доставка и т.н., или дори че подобни договори са сключени.

Според Константинов именно публичната информация за случващото се на пазара на електроенергия поражда "спекулации за спекулации на борсата".

Всички съмнения за нарушения се предават на енергийния регулатор, както и в Асоциацията на европейските енергийни оператори, чието седалище е в Любляна.

"Нормално е когато има повече търсене, цената да се покачва. Нормално е когато има по-малко търсене, както беше през 2020 година, цената да върви надолу и тогава да регистрираме няколко месеца с цени под 50 лева за мегаватчас", категоричен беше още той.

Ролята на държавата при рекордните цени днес е да "успокои положението чрез разумно разпределение на приходите, които получава в следствие на високата цена на тока", обясни Константинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още