IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиан Софрониев: Няма да продавам акции на Biodit през следващите години

Големият ръст се очаква през 2020 г., когато компанията ще е публична, съобщи съоснователят и главен изпълнителен директор на българската технологична компания

17:50 | 06.08.18 г. 1
Юлиан Софрониев: Няма да продавам акции на Biodit през следващите години

Съоснователят и главен изпълнителен директор на българската технологична компания Biodot Юлиан Софрониев няма да продава акции на стартъпа поне в идните пет години и след IPO-то, което се планира за есента. Това съобщи Юлиан Софрониев в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria, подчертавайки, че стратегията за излизане на борсата и за развитие на компанията е дългосрочна.

„Ще се огранича да продавам дялове от компанията през следващите години, за да видят инвеститорите, че правим стъпката дългосрочно“, коментира той бъдещето IPO, за което първи в петък писа Investor.bg. Предприехме стъпката, защото осъзнахме, че за да станем толкова големи, колкото бихме искали, възможността за набиране на капитал в България е недостатъчна. Трудно е да се намерят фондове в България, които могат да финансират растеж като нашия, защото освен софтуер, произвеждаме и хардуер, което е доста скъпо. Борсата се оказа най-удачният вариант.“

Софрониев сподели за проблем, с който компанията се сблъсква в продължение на три месеца – вече трети месец се бави оценката на вещите лица поради странни причини.

“Трети месец сме в омагьосан кръг с търговския регистър. В момента очакваме само една оценка да излезе, а с другите са готови. След като бъде готова, капиталът на дружеството ще бъде около 12-12,5 млн. лева“, информира той. "Отне ни около пет години, много труд, голям екип от специалисти и инженери, за да стигнем дотук. Също и благодарение на инвеститорите, които ни подкрепиха и видяха, че вървим в правилния път.“

Главният изпълнителен директор на BIODIT не пропусна да спомене, че приходите на компанията, които според последния финансов отчет, възлизат на над 160 хил. лева, са реализирани на практика при липсата на изграден търговски екип.

„Голяма част от тях са следствие от договори за тест на нашите продукти с корпоративни клиенти в България и чужбина. Големият ръст се очаква през 2020 г., когато ще сме публична компания, ще сме привлекли значителен капитал, с който вече да бъдат финансирани маркетингът и продажбите в чужбина“, разкри Софрониев.

Според него големият проблем за по-малките компании и стартъпи на България и Европа е, че липсва достъп до пари, каквито циркулират в САЩ. Това, според него е една от причините, поради което нямаме „еднорози“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 13
abdul
преди 5 години
аз пък няма да купувам.. и всичко е точно.Незнам кой му купува на този фалшифицируемите сензорчета за незаконно събиране на биометрични данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още