IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите на БФБ изпратиха прекрасна година

Печалби, растящи обороти, нови компании, силни емоции, но също и някои губещи позиции белязаха 2021 г.

17:07 | 01.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Създателите на &quot;Дронамикс&quot; (от ляво и дясно) получиха свеж финансов ресурс от почти 6 млн. лв. на пазара BEAM. В средата изпълнителния директор на БФБ Маню Моравенов.&nbsp;<em>Снимка: БФБ</em></p>

Създателите на "Дронамикс" (от ляво и дясно) получиха свеж финансов ресурс от почти 6 млн. лв. на пазара BEAM. В средата изпълнителния директор на БФБ Маню Моравенов. Снимка: БФБ

Изпращаме 2021 година - още една година, белязана от дълбоките промени в икономиката, политиката и обществото вследствие на пандемията от коронавирус. Сега, когато и последните 12 месеца са почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2021".

Краят на годината е време за равносметка. Каква беше изтичащата 2021 г. за спекулантите и инвеститорите на „Българска фондова борса“ АД? Какви изводи може да направим занапред?

Краткият отговор е, че миналата година бе „най-хубавата". Ръст на SOFIX от 42%, ръст при цените на „Алтерко“ АД и „Илевън Кепитъл“ АД с по 250-260%, при „Доверие обединен холдинг“ АД с 200%, при „Агрия груп холдинг“ АД със 180%, при „Феърплей Пропъртис“ АДСИЦ и „БФБ“ АД с по около 100%.

Е, имаше и губещи позиции, като „Сирма груп холдинг“ АД с минус 17%, „ПИБ“ с минус 14%, „Химимпорт“ АД с 10%, „Градус“, „Неохим“ и „Софарма Трейдинг“ с между 6% и 8% спад.

Пазарът не растеше еднородно

Еднакъв за всички беше само интересът на новият пазар BEAM, където при седем предлагания всички бяха на печалба при старта на свободната търговия. Дори свободната търговия при „Биодит“ и „Син Карс“ отвори с по над 100% печалба месец след записването. При „Дронамикс Кепитъл“ към 23 декември повишението е със 70% за участвалите на предлагането. Тъй като презаписването е 4,5 пъти, останалият ресурс реално е „бездействал“. С коригиране на този ефект доходността върху целия заделен ресурс за търга възлиза на около 16%.

Пазарът BEAM е нов за „Българска фондова борса“, като започна в началото на 2021 г., и целта му е без одобрен проспект от Комисията за финансов надзор да срещне инвеститори и компании с потенциал (т. нар. стартъп индустия и не само). Като цяло това са компании без печалба (като „Биодит“ и „Син Карс“), а често и без приходи (като „Дронамикс“ например). Затова и участието на този пазар може да се опреличи на рисково и със сигурност не се планира всички компании на него да оцелеят.

Другите най-растящи компании през годината „Алтерко“ и „Илевън Кепитъл“ са част от новата икономика и новите борсови компании. Те не са компании, създадени преди 10 ноември 1989 г., нито са част от масовата приватизация през 1995-1997 г. и не са и от вълната IPO-та през 2004-2007 г.

„Доверие обединен холдинг“ АД отчете силен ръст. В компанията са новопридобитата банка в Молдова и франчайза на „Мосю Бриколаж" за България.

„Агрия груп холдинг“ e IPO от декември 2007 г. (точно в началото на кризата) и сега се представи добре благодарение на силното поскъпване на пшеницата, царевицата, слънчогледа и земеделската земя.

Като цяло се очертаха няколко тенденции. Първата е, че трябва да има подбиране на акциите, защото и някои ликвидни компании поевтиняха. Второто е, че понякога трябва да се продава навреме. Например „Син Карс“ имаше сделки над 2 лв. за акция, но впоследствие цената спадна и до около 1,1 лв. „Феърплей Пропъртис“ АДСИЦ пък започна годината на цена от малко над 30 ст. за акция, качи дори до 0,86 лв., но финишира на 0,61 лв. за акция на 23 декември. Това наистина е 100% ръст, но по-рано той беше почти 200%.

Цената на природния газ подлуди инвестиралите в акции на „Неохим“ АД и книжата му започнаха на цена от около 25 лв., качиха се и до 42 лв. и сега са около 22 лв.

Бракът на стартъп индустрията и БФБ роди бурята „Дронамикс” и презаписването от 11 пъти при „Ейч Ар Кепитъл“ АД.

Демократизиране на инвестирането

Третото публично предлагане на пазара BEAM беше на „Импулс I” АД на 7 юли 2021 г. за 6 млн. лв. В първите две (на „Биодит” за 1 млн. лв. и на „Син Карс” за 2 млн. лв.) печелившите се оказаха тези с най-бързите пръсти (най-бързо въвелите поръчките си). Затова от „Импулс I” намериха решение и в първите 40 минути на предлагането на 7 юли 2021 г. от 9:30 до 10:10 ч. можеше да се въвеждат само поръчки за до 10 хил. акции на едно лице (до 11 хил. лв.). Това даде шанс на малките инвеститори да запишат.

При „Смарт Органик“ АД на 11 ноември това отново беше така и в първите 40 минути се приемаха само поръчки за до 2000 акции (в случая до 37 800 лв.).

Впоследствие „Дронамикс“ и „Ейч Ар Кепитъл“ не спазиха това предимство и акциите се разпределяха пропорционално. Презаписването при първото беше около 4,5 пъти (при предлагане за 6 млн. лв.), а при второто около 11 пъти (при предлагане за 1,5 млн. лв.). Така едно физическо лице записа 9,44% от емисията на „Дронамикс“ или 503 620 акции по 1,1 лв. за общо 554 хил. лв., а поръчката е била за 2,5 млн. лв. Съответно изобилстваше от сделки за по 7 акции,  82 акции, 45 акции, 78 и т.н. Общо 1028 лица записаха акции при средно на лице 5189 акции за около 5707 лв. Но те не бяха с приоритет за малкия инвеститор.

Надеждите са в бъдеще практиката, въведена от „Импулс I”, да се поднови, за да не се усеща като демотивиращо, когато при презаписване от 5 или 10 пъти се участва с 5000 лв., но се класира само за 500 лв.

Ликвидността

За да могат инвеститорите да купуват и продават, а не да бъдат „заклещени“ в дадена позиция, трябва ликвидност. Такава тази година не липсваше. Не само защото Expat SOFIX ETF купуваше и продаваше при записвания и тегления, както и при ребалансирания, но и броят инвеститори се увеличи. Още до 1 декември оборотът за 2021 г. вече изпреварваше този за цялата 2020 г. с 40%.

Двойното листване

Двойното листване на „Алтерко“ АД във Франкфурт се чакаше от месеци и когато се случи на 22 ноември 2021 г. акциите там достигнаха абсолютния връх от 16,8 евро за акция (32,86 лв.), но по късно имаше сделки и на 10,1 евро (19,75 лв.), а пазарът се успокои около 12,4 евро за акция (24,25 лв.). Оборотът във Франкфурт възлезе на 1,57 млн. евро за месец, от които 1,08 млн. евро в края на ноември.

Вероятно инвеститорите чакат в началото на 2022 г. регулярното обявяване на продажбите на IoT устройства за предходното тримесечие, преди да излязат от оформилият се ценови рейндж.

Посредниците

От 7-те листвания на пазара BEAM, пет бяха направени от ИП Карол АД, включително първото на „Биодит“ АД, третото на „Импулс I” АД и последните три на „Смарт Органик“ АД, на „Дронамикс“ и „Ейч Ар Кепитъл“. Две направи ИП „Елана Трейдинг“ АД - тези на „Син Карс“ и на „Инфинити Кепитъл“ (с проект за имоти край село Гурмазово до София).

Сред посредниците може да отличим и ЦКБ, което с активни покупки изведе новият сегмент MTF BSE International до нужната критична маса.

Консултантите

„Импетус Капитал“ имаше силен ефект върху пазара заради участие при „Алтерко“, „Биодит“ и „Импулс I” АД. Експат Капитал помогна за двойното листване на „Алтерко“ АД във Франкфурт, също листна фондовете си в Любляна, освен в София, Лондон и Франфурт.

MTF BSE International

Този пазар тръгна през юли 2021 г., но дава достъп до стотици световни компании и фондове (ETF) за клиентите на инвестиционните посредници членове на БФБ. Това е бърз и лесен достъп за българите до чуждите пазари, защото понякога чуждестранните брокери бавят регистрацията с месеци, когато има наплив от желаещи, както през март 2020 г.

Старите компании

Разбира се, не трябва да се пренебрегва труда и усилията на много други компании и посредници, които се бориха през 2021 г., за да дадат на инвеститорите добри резултати.

Тук може да споменем „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“, „Адванс Терафонд“, „Стара планина холд“, „М+С Хидравлик“, „Хидравлични елементи и системи“, „Спиди“, „ЕМКА“, „Монбат“, „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ, „Елана Агрокредит“ АД и т.н. 

Отговорът на старите компании

„Софарма“ АД се опита да върне имиджа си на флагман, загубен от „Алтерко“ АД, като в края на 2021 г. акциите й поскъпнаха. Оборотът с тях беше много силен, имаше сериозно изкупуване на акции от „Софарма имоти“ довело до 50% поскъпване, имаше сериозна търговия със „Софарма Трейдинг“ (при падащи цени) и „Софарма“ АД издаде успешно емисия варанти.

„Софарма“ АД има и една четвърт от капитала на „Доверие обединен холдинг“ АД. Може да се каже, че групата на „Софарма“ АД се бори за вниманието на инвеститорите в острата конкуренция на новите звезди „Алтерко“, „Импулс I” (последното има дял в „Алтерко“), „Дронамикс“, „Илевън Кепитъл“ (последното има дял в „Дронамикс“) и други.

Очакванията за 2022 г.

Ако няма криза на финансовите пазари, новите предлагания на пазара BEAM, а и вероятно на Основен пазар, ще продължат. Това ще донесе много нови възможности за инвеститорите, както и оборот за „Българска фондова борса“.

Ако започне корекция на пазарите, има риск да си припомним 2008-2009 г., особено на BEAM, където има компании без приходи или без печалба.

Както казват умните хора, ще стане едно от двете, но кое точно, ще разберем след 12 месеца.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в някои от изброените компании.

Свързани компании:

Ейч Ар Кепитъл АД основна емисия(HRC)

Дронамикс Кепитъл АД - временна емисия(DRO1)

Импулс Растеж АД(IMP)

Илевън Кепитъл АД(11C)

Биодит АД(BDT)

Шелли груп АД(SLYG)

Софарма АД(SFA)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още