IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институциите поглеждат все по-често към борсата

Не става дума само за присъствие на събития, а и за реален принос

15:56 | 18.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Наградените участници. <em>Снимка: БФБ-София</em></p>

Наградените участници. Снимка: БФБ-София

Традиционното годишно издание на церемонията за най-отличилите се посредници и участници на капиталовия ни пазар през 2017 г. премина в тесен „семеен кръг“ - поне що се отнася до тясно свързаните с финансовия пазар участници. На събитието присъстваха малко представители на посредниците, на борсовите участници като цяло и едва две-три медии.

Струва си обаче да отбележим, че имаше силно представяне на институциите. При това - за втора поредна година. И това е новина, защото следящите през годините фондовия пазар участници бяха свидетели на продължителна липса на разбиране у властта за смисъла и важността на капиталовия пазар. Сега нещата изглеждат различни, и то за втора поредна година, което говори за тенденция.

И тъй като малко медии уважиха събитието, на Investor.bg се пада отговорността да предаде посланията на БФБ, Централия депозитар, Комисията за финансов надзор (КФН), Министерство на финансите и депутати. По-долу ще напомним и какви са конкретните резултати от сътрудничеството между институциите. Именно затова вярваме в него, въпреки че медиите обичайно са коректив. 

„Изразявам готовността на Министерството на финансите и министъра да сътрудничим с каквото можем за развитието на капиталовия пазар“, заяви заместник-министърът на финансите и член на Съвета на директорите на Българска фондова борса – София АД Маринела Петкова.

Народният представител от ГЕРБ Делян Добрев пък получи грамотата на БФБ-София за принос към развитието на капиталовия пазар за втора поредна година. Изпълнителният директор на БФБ-София и Централен депозитар Васил Големански се позова на „големите заслуги на г-н Добрев за развитието на пазара“. Година по-рано  Големански се радваше, че „за първи път капиталовият ни пазар има депутат, който на място в Парламента да обяснява и популяризира интересите на капиталовия пазар, срещу които на практика никой няма против, но е липсвал човекът, който да фокусира“.

Днес Добрев заяви, че „тази награда ме задължава още повече да се включвам в усилията за развитието на капиталовия пазар с каквото мога“. Той припомни за създаването на Съвета за развитието на капиталовия пазар и за изпълнението на част от набелязаните мерки. Добрев добави, че е готов да обсъди всякакви идеи и да помогне с каквото може за тяхното реализиране. По думите на Добрев обещаното преди година голямо IPO не се е случило по обективни причини, но той се надявал през 2018 г. то да стане факт.

„Нужно е не само да има усилия, но тези усилия да са в една посока“, заяви пък зам.–председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов.

Тук ще цитираме и думите на Никола Янков, управляващ партньор в Експат Асет Мениджмънт, според когото „нашата мисия е да направим София международен финансов център, каквито са Люксембург и Ирландия. Имаме стабилно сътрудничество с КФН, БФБ и останалите институции и няма причини да не успеем“.

Експат Асет Мениджмънт бе наградено от БФБ-София за емитент на годината по повод създаването и развитието на борсово търгувани фондове, репликиращи индексите на борсите в София и още 10 страни от Централна и Източна Европа.

Целта на днешната церемония бе и награждаването на посредниците с най-голям принос за 2017 г. Както вече писахме, първи по оборот за 2017 г. е Реал Финанс, следван от ПФБК и Евро-финанс. По брой сделки лидерите са Карол, Елана Трейдинг и БенчМарк финанс.

За медия с най-голям принос за развитието на капиталовия пазар през 2017 г. за втора поредна година бе отличена Bloomberg TV Bulgaria. Главният редактор Димитър Вучев благодари за признанието с думите „през 2017 г. беше много интересно да отразяваме дейността на БФБ и надявам се, че ще става все по-интересно“.

По думите на Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София и Централен депозитар АД, вече са преминати тестовете на системата за търговия и сетълмент с ДЦК и това ще улесни всички инвестиционни посредници при тази търговия. Той анонсира, че „в следващите 2 месеца ще има новини, които ще разбудят пазара, но нека бъдат изненада“. 

А защо всъщност присъствието на институциите на тази церемония е важно. Последната година показа, че всъщност това не е просто присъствие на събитие, а става дума за реален принос. 

Струва си да откроим сделката за Българската независима енергийна борса (търговецът на електроенергия), който беше продаден на Българска фондова борса – София АД. Беше гласуван монопол на БНЕБ при търговията с електроенергия. Това подкрепя не само публичното дружество БФБ-София АД, правейки го по-голямо и интересно. Превръщайки БФБ-София в център на търговията и капиталовия пазар въобще, това еднозначно показва, че тежестта на борсовия оператор на родната икономическа сцена нараства. А без съмнение електроенергийният пазар е голям и прави БФБ-София една още по-солидна институция.

На второ място – вече е налице възможността за търговия на държавни ценни книжа на БФБ-София. Въпреки че засега оборотът не е голям, с няколкото последващи етапа (свързани с процедурите по приключване на сделките и т.н.), той може да нарасне значително.

На трето място - фондовете на Експат са лицензирани от КФН (11 броя), 5 вече се търгуват на БФБ, а един - във Франкфурт. 

През септември миналата година Никола Янков от Експат каза в интервю за Investor.bg, че “за да се случи това обаче (развитието на фондовете, бел. ред.), ни е необходимо съдействието на регулатора в две направления. На първо място, споделяне на нашата визия за развитие и приоритетно лицензиране на такива фондови продукти, създадени съобразно най-добрите международни практики и базирани в България, но с фокус върху чужди пазари.
И на второ място, помощ (основно чрез натиск върху големите международни депозитарни организации, като Euroclear и SIX SIS) за изграждане на връзки за трансграничен сетълмент на български ценни книжа. Готови сме да инвестираме ресурси в този процес и да понесем разходите на пионери в сектора.

Днес Никола Янков отчете, че има стабилно сътрудничество с КФН и наличието на 11 лицензирани фонда и един регистриран във Франкфурт са доказателство за това. Най-малкото - за да има търговия в чужбина, Централен депозитар трябва да се свърже с тамошния депозитар, за което трябва да има най-малкото желание.

И така - трябва да признаем, че наистина чудеса не са се случили и няма революция. Но има светлина в тунела - има еволюция. А ние нека си пожелаем една още по-силна 2018 г. 

 

Свързани компании:

БТФ Expat Czech PX UCITS ETF(CZX)

БТФ Expat Greece ASE UCITS ETF(GRX)

БТФ Expat Poland WIG20 UCITS ETF(PLX)

Expat Romania BET UCITS ETF(ROX)

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още