IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИХБ е продал активите на "ИХБ Електрик" за 20,33 млн. лв.

Купувач е дружество под общ контрол

15:13 | 19.03.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

"ИХБ Електрик" АД е финализирало сделката по продажба на съвкупност от недвижими имоти срещу сумата от 20,333 млн. лв. на 15 март 2018 г., съобщи компанията майка "Индустриален холдинг България" АД (ИХБ) чрез Бюлетин Investor.bg.

Обект на продажба са терени, заедно с разположените върху тях сгради, трайно прикрепените съоръжения, намиращи се в недвижимите имоти и договори за извършване на строителни работи в тях. Става дума за имота на бившето "Елпром-Зем" АД (сега "ИХБ Електрик") в кв. "Илиянци" в София.

За посочената сделка дъщерното дружество е получило предварително одобрение от Управителния съвет на "Индустриален холдинг България".

От консолидирания отчет на ИХБ за 2017 г. става ясно, че купувачът е дружество под общ контрол с ИХБ. Това в общи линии е свързано лице.

През декември 2017 г. Съветът на директорите на "ИХБ Електрик" АД обяви провеждането на търг с явно наддаване за продажба на съвкупност от обекти на недвижима собственост – поземлени имоти, заедно с построените в тях сгради в едно със съоръженията, трайно прикрепени към тях, и на договори за извършване на строителни работи в недвижимите имоти. В резултат на взетото решение към 31 декември 2017 г. активи на стойност 9,12 млн. лв. са рекласифицирани като активи, държани за продажба (представени като текущи активи (елемент „Други“ на Материалните запаси – код 1-0077).

Общата балансова стойност на активите на холдинга, държани за продажба към 31 декември 2017 г. са 16,906 млн. лв, от които в обхвата на търга са активи с балансова стойност 14,257 млн. лв.

На обявената дата през януари 2018 г. на търга се е явил един участник, който е избран за спечелил търга. Съгласно Правилата за провеждане на търга спечелилият участник е номинирал лице, с което да бъде сключена сделката, което е дружество под общ контрол с ИХБ АД. Съгласно разпоредбите на чл. 114, ал. 3 от ЗППЦК, Управителният съвет на ИХБ АД е дал одобрение за сключване на сделката само след предварително одобрение, на основание чл. 236, ал. 2, т. 2 от Търговския закон, от Общо събрание на акционерите на „ИХБ Електрик“ АД. Общото събрание на акционерите на ИХБ Електрик АД е дало одобрение на проведеното на 12 февруари 2018 г. ОСА.

Комисията за финансов надзор е уведомена съгласно разпоредбите на ЗППЦК. Към датата на обявяване на настоящото публично уведомление сделката все още не е сключена.

В края на 2017 г. имаше търгово предложение при "ИХБ Електрик", като ЗММ България холдинг АД (дъщерно на ИХБ АД) достигна дял от 97,79%.

Консолидираният отчет на "Индустриален холдинг България" показа печалба от 3,03 млн. лв. за 2017 г., спрямо загуба от 7,4 млн. лв. за същия период на 2016 г.

Консолидираните продажби се увеличават с 10,6 млн. лв. на годишна база до 93,8 млн. лв. за 2017 г.

Акциите на "Индустриален холдинг България" поскъпват с 22,25% в последните 12 месеца до 1 лв. за брой  и 77,4 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

ИХБ Електрик АД (Елпром-ЗЕМ АД) (отписано)(55E)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още